Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      18:35
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Dr. Helga Zeller-Ştefan: În Germania, statistica arată că sunt în jur de 7 milioane de oameni cu diabet, cifră care include şi diabetul nedepistat

29 octombrie 2015    

Statisticile arată că aproape 10% din populaţia Germaniei ar avea diabet zaharat, în acest total intrând şi cazurile de diabet nediagnosticate, spun specialiştii. Ca şi în România, pacienţii germani ajung destul de târziu la diabetolog, chiar dacă de data aceasta se poate vorbi de un sistem de sănătate mult mai bine organizat, potrivit dr. Helga Zeller-Ştefan, medic diabetolog în cadrul Clinicii Diabetes Praxis din Essen, Germania.

„Cred că avem în Germania un sistem extrem de bine organizat şi cu toate astea avem foarte multe probleme să menţinem nivelul sau să realizăm o structură generală. Există cabinetele şi clinicile certificate, dar există numai 280 într-o ţară cu 90 de milioane de locuitori. Deci şi în Germania există probleme şi lucrăm la asta din 2003. (...) Lucrurile sunt la fel ca peste tot. Pacienţii ajung la diabetolog prea târziu. (...) În Germania, în general, statistica ne spune că avem la ora asta în jur de 7 milioane de oameni cu diabet. Această cifră include şi cifra de diabet nedepistat, deci aproape 10% din populaţie. Astea sunt ultimele date pe care le avem, este un raport anual care se face. (...) Noi presupunem că o treime din pacienţii noştri cu diabet au neuropatie diabetică. Numărul celor cu picior diabetic variază foarte mult în diverse studii, variază practic într-o rată de îmbolnăvire până la 10-15% pe an, deci este foarte greu de spus de fapt pentru că nu avem un registru care să ne dea o evaluare completă a diabeticilor. Sunt date punctuale ale unor populaţii selecţionate”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro dr. Helga Zeller-Ştefan, medic diabetolog în cadrul Clinicii Diabetes Praxis din Essen, Germania.
 
Pentru a evita eventualele complicaţii ale diabetului zaharat, specialistul pune accent pe profilaxie. Mai exact, dr. Helga Zeller-Ştefan recomandă investigarea piciorului cât mai repede, dacă se poate chiar de la diagnosticarea diabetului, iar ulterior examinarea periodică a acestuia astfel încât să nu se ajungă la stadii avansate.
 
Potrivit specialistului, categoria cea mai afectată de diabet zaharat este 30-40 de ani, stilul de viaţă neadecvat fiind unul dintre factorii care conduc la apariţia afecţiunii.