Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      11:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Mai puţin de 5% dintre pacienţi întâlnesc efectele nedorite ale inhibitorilor normo-glicemianți

22 septembrie 2010    

Terapia cu inhibitori DPP-4 (inhibitori normo-glicemianți) scade nivelul glicemiei, fără a afecta greutatea. “Există un hormon în organism, GLP-1, pe lângă insulină, care are efect de scădere a glicemiei. GLP-1 e degradat în organism în decurs de câteva minute de o enzimă, care poartă numele de DPP-4, ceea ce face ca administrarea hormonului GLP-1 să nu fie eficace decât pentru câteva minute”, a declarat, pentru SănătateaTV.ro,  dr. Cristian Guja, medic specialist în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice la Institutul “Prof. Dr. Nicolae  Paulescu”.

Inhibitorii DPP-4 fac ca enzima să îşi scadă acţiunea şi, astfel, are loc creşterea duratei de activitate a hormonului natural, de unde şi efectul de scădere a glicemiei.
Printre principalele avantaje ale enzimei DPP-4,  spune dr. Cristian Guja, comparativ cu alte clase terapeutice sunt riscul foarte redus de hipoglicemie (risc asociat tratamentului cu insulină) şi faptul că nu determină creşterea în greutate, ca în cazul tratamentului cu insulină, a explicat dr. Cristian Guja.
 
Terapia cu inhibitori DPP-4 (inhibitori hipoglicemianți) este folosită peste tot în lume, iar în România de aproximativ doi ani.  “Această clasă terapeutică este deja utilizată de patru ani şi mii de pacienţi sunt trataţi cu inhibitori DPP-4. Acest medicament şi-a dovedit nu numai eficacitatea, dar şi siguranţa în tratamentul la om”, a declarat dr. Cristian Guja. Comparativ cu alte antidiabetice, inhibitorii DPP-4 au o frecvenţă mică la reacţii adverse. “Putem întâlni greaţă, dureri de cap, sindorm febril, dar sunt tranzitorii şi nu afectează calitatea vieţii”, a precizat dr. Cristian Guja.
 
Efectele enzimei DPP-4 asupra inimii pot fi urmărite doar în datele preliminarii, care există la ora actuală. “Pe lângă scăderea glicemiei, inhibitorii DPP-4 se asociază cu o oarecare scădere a tensiunii arteriale, îmbunătăţeşte funcţia muşchiului inimii, în special după infarct sau la cei cu insuficienţă cardiacă”, a declarat dr. Cristian Guja.
 
Principala categorie de beneficiari ai inhibitorilor DPP-4 sunt bolnavii de diabet zaharat de tip 2, în special cei obezi sau supraponderali, tocmai pentru că le scade greutatea.
 
Primele efecte ale terapiei cu inhibitori DPP-4 apar după câteva zile. “Este nevoie de o perioadă de câteva zile până la câteva săptămâni până să se ajungă la efectul hipoglicemiant complet”, a declarat dr. Cristian Guja.