Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      11:52
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

NeuRoDiab - Complicaţiile diabetului zaharat – piciorul diabetic | Worwag Pharma

27 mai 2010    

Piciorul diabetic, una dintre cele mai mari complicaţii ale diabetului zaharat, a fost unul dintre subiectele dezbătute la cea de-a VI-a ediţie a simpozionului NeuRoDiab, eveniment organizat de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice împreună cu Worwag Pharma GmbH&CoKG.

Piciorul diabetic este o afecţiune cu numeroase implicaţii estetice şi funcţionale. Studiile medicale arată că peste 30% dintre bolnavii de diabet prezintă o anomalie cutanată la nivelul mebrelor inferioare, iar pentru 20% dintre pacienţi, infecţiile cutanate reprezintă prima manifestare a bolii.

“La un pacient cu diabet se poate vorbi despre o mână diabetică, un picior diabetic, un tegument dibetic, pentru că particularitatea diabetului este faptul că interesează prin modificarea metabolismului lipidelor și glucidelor toate structurile organismului. De această sintagmă, picior diabetic, a fost nevoie pentru că la nivelul picioarelor se produc modificări datorate afectării mai multor structuri care fac parte din anatomia picioarelor: sistemul nervos, structura osoasă, circulația picioarelor, tegumentele. Piciorul diabetic nu este un diagnostic. Nu am picior diabetic, ci am o neuropatie diabetică sau arteriopatia diabetică”, a spus Conf. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, șeful catedrei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca.

Diabetul zaharat este o afecţiune care implică afectarea terminaţiilor nervoase, a nervilor, precum şi a vaselor sanguine mici. Totodată, diabetul zaharat interferă cu sistemul imunitar. Din acest motiv, organismul bolnavului de diabet este mult mai predispus infecţiilor. Pentru a preveni afectarea piciorului, persoanele diagnosticate cu diabet necesită, pe lângă tratamentul de bază, şi o îngrijire amănunţită a picioarelor. Piciorul diabetic este cauzat atât de dezechilibrul glicemic, neuropatia diabetică, circulaţia sanguină deficitară cât şi de infecţii. Cercetările în domeniu au arătat că diabeticul este expus la numeroase leziuni ale piciorului, cu un mare risc de amputaţie. Leziunile cutanate afectează pielea, ţesutul subcutanat, nervii, vasele şi ţesutul osos al piciorului. Îngrijirea piciorului diabetic presupune, în primul rând, o igienă corespunzătoare a membrelor inferioare.

Îngrijirea picioarelor în cazul bolnavilor de diabet este uşor de efectuat şi implică o inspecţie zilnică pentru a identifica leziunile care nu se simt din cauza neuropatiei diabetice. În situaţia în care apar noi leziuni sau infecţii la acest nivel, bolnavul cu picior diabetic trebuie să apeleze la ajutor medical specializat. O îngrijire specială necesită şi bătăturile şi tăieturile apărute în această zonă. Medicii recomandă tăierea atentă şi în mod regulat a unghiilor, recomandând, în acelaşi timp, folosirea antisepticelor şi a pansamentelor cu rivanol. Pentru evitarea leziunilor şi infecţiilor, este important ca persoanele cu diabet să folosească încălţămintea potrivită, care să fie comodă şi care să permită piciorului diabetic să respire. Este necesară o atenţie specială în cazul pantofilor noi. Încălţarea acestora se face treptat – câteva ore pe zi – pentru a evita apariţia bătăturilor.