Info SănătateaTV.ro: Program european pentru aplicatii inovatoare in sanatate (P) Importanta recunoasterii profesiei de podiatru in Romania Tratamentul ca loterie Program european pentru aplicatii inovatoare in sanatate (P) Importanta recunoasterii profesiei de podiatru in Romania Tratamentul ca loterie Program european pentru aplicatii inovatoare in sanatate (P) Importanta recunoasterii profesiei de podiatru in Romania Tratamentul ca loterie
Vineri, 17 aug 2018      09:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Prof. univ. dr. Viorel Şerban: Reţeaua de diabet pediatric în România este în mare suferinţă

27 august 2015    

Diabetul zaharat este tot mai întâlnit la populaţia pediatrică din ţara noastră. Fiind o categorie de pacienţi cu particularităţi diferite faţă de adulţi, îngrijirea copiilor şi tinerilor cu diabet zaharat de tip 1 necesită existenţa pediatrilor diabetologi. Numărul unor astfel de specialişti în ţara noastră este însă insuficient.

„Reţeaua de diabet pediatric este în mare suferinţă. Nu există mulţi specialişti, există câţiva. Putem spune că la o populaţie pediatrică de aproape 5 milioane de copii există un număr infim de specialişti pediatri diabetologi. În ţară, nici jumătate dintre judeţe nu au pediatru diabetolog. Există judeţe, vreo 15, în care există câte un pediatru diabetolog. Dar există şi judeţe unde acest lucru este încă făcut de diabetologul de adulţi, cu experienţă îndelungată, care ştie să trateze copilul cu diabet zaharat. După părerea mea, în fiecare judeţ ar trebui să existe cel puţin un pediatru diabetolog”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro prof. univ. dr. Viorel Şerban,medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice cu supraspecializare în Diabet pediatric.
 
Pentru ca reţeaua de diabet pediatric să se dezvolte tot mai mult în ţara noastră este nevoie atât de implicarea specialiştilor, cât şi de susţinerea autorităţilor. Iar una dintre metodele prin care se pot forma specialişti pediatri diabetologi ar fi obţinerea unui atestat în acest domeniu, în urma efectuării unei pregătiri de maximum cinci luni, potrivit prof. univ. dr. Viorel Şerban.

 
Sanatateatv.ro