Info SănătateaTV.ro: Program european pentru aplicatii inovatoare in sanatate (P) Importanta recunoasterii profesiei de podiatru in Romania Tratamentul ca loterie Program european pentru aplicatii inovatoare in sanatate (P) Importanta recunoasterii profesiei de podiatru in Romania Tratamentul ca loterie Program european pentru aplicatii inovatoare in sanatate (P) Importanta recunoasterii profesiei de podiatru in Romania Tratamentul ca loterie
Vineri, 17 aug 2018      09:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

(P) Rolul podiatriei in mentinerea sanatatii picioarelor

15 iulie 2016    
Neuropatia diabetică este una dintre cele mai frecvente complicaţii pe termen lung ale diabetului zaharat şi cu efecte ireversibile, prin distrugerea progresivă a fibrelor nervoase şi afectarea sistemului nervos autonom şi somatic.
 
Neidentificată şi netratată la timp, această complicaţie poate conduce la apariția piciorului diabetic și chiar la amputarea membrelor inferioare, fapt care generează importante efecte negative asupra calităţii vieţii.
 
„26% din persoanele globului își urăște picioarele, pentru că ei consideră este o parte a corpului neplăcută. Lumea, populația, nu este conștientă de necesitatea unor picioare sănătoase. Îți dai seama de acest lucru când nu mai ai un picior sănătos. Lumea nu-și dă seama ce ar însemna să nu mai poată umbla sau să umbli și să te doară picioarele sau orice parte din picior. Aici este problema pentru că nu conștientizăm efectiv importanța picioarelor. Gândiți-vă că 80% din amputațiile care au loc, se realizează la persoane cu diabet. Iar amputația înseamnă handicap. Handicapul înseamnă din start o calitate a vieții redusă, mult redusă, înseamnă costuri sociale, înseamnă costuri economice.”, a explicat dr. Norina Gâvan, Președintele Asociației de Podiatrie.
 
Astfel persoanele cu diabet şi picior dibetic trebuie să fie extrem de atente cu picioarele lor, să le examineze, să îşi înţeleagă boala, să o accepte şi să se prezinte la medic de fiecare dată când li se pare că ceva este în neregulă.
 
Piciorul diabetic necesită, potrivit specialiştilor, o abordare pluridisciplinară, din echipa de îngrijire făcând parte şi podiatrul.
 

În România însă, specialitatea de podiatrie – extrem de necesară în menţinerea sănătăţii picioarelor – nu există încă, dar s-au făcut primii paşi spre înfiinţarea acesteia şi crearea de podiatri. 

 
Sanatateatv.ro