Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      18:33
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului, marcata in 2015 de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice prin Gala „Educatie, Preventie si Control in Diabet” – Luptam pentru Viitor

23 noiembrie 2015    
Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a marcat, în 2015, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, manifestare celebrată în fiecare an la nivel mondial în data de 14 noiembrie, prin Gala „Educaţie, Prevenţie şi Control în Diabet” – Luptăm pentru Viitor!.
 
Astfel, s-a tras încă un semnal de alarmă asupra consecinţelor acestei afecţiuni şi s-a pus accentul pe importanţa alimentaţiei sănătoase, a stilului de viaţă sănătos şi pe educaţie, de altfel şi mesajele Federaţiei Internaţionale de Diabet din acest an, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului!
 
Diabetul este, şi cred că nu se mai îndoieşte nimeni, probabil cea mai mare problemă de sănătate publică pentru că din el decurg cele mai multe cazuri de boală cardiovasculară, decese. Este prima cauză de insuficienţă renală în întreaga lume, este prima cauză de orbire, de amputaţie non-traumatică a membrelor şi de invaliditate la adulţi. (...) Eu, personal, cred că prevalenţa diabetului în Europa este mult mai mare de 8%, dar nu se cunoaşte şi se estimează. La noi, de exemplu, este 11,6% deşi mulţi ani consideram că e undeva între 5% şi 7%. S-a dovedit a fi cu cel puţin 50% mai mare. (...) Primul lucru pe care ar trebui să îl facem va fi să cunoaştem exact care este situaţia acestor pacienţi ai noştri cu diabet zaharat. Pentru aceasta, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice propune, începând de la anul (n.r. 2016), un studiu prospectiv, un studiu randomizat, non-intervenţional, observaţional în care să putem evalua care este echilibrul metabolic al pacienţilor noştri cu diabet zaharat, să vedem care sunt complicaţiile prezente, care sunt riscurile, care este nivelul de educaţie pe care aceştia îl au şi, în general, calitatea vieţii pe care aceşti pacienţi o au. (...) După ce vom înţelege puţin care este prevalenţa şi care este situaţia pacienţilor cu diabet zaharat în România, va trebui să facem următorul pas care este screening-ul pentru complicaţii.  Toate acestea nu se pot face dacă nu avem ca bază de lucru un stil de viaţă sănătos. Educaţia terapeutică a persoanelor cu diabet zaharat este temelia pe care trebuie să construim întreaga noastră strategie. Stilul de viaţă sănătos este condiţia sine qua non pentru echilibrarea metabolică şi pentru prevenirea complicaţiilor”, a declarat în cadrul Galei „Educaţie, Prevenţie şi Control în Diabet” – Luptăm pentru Viitor!, prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
 
La Gală au participat şi reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale, ai unor autorităţi din domeniul sănătăţii, dar şi ai asociaţiilor de pacienţi.
 
Cu această ocazie, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a acordat şi un premiu pentru iniţiativă în educaţia, prevenţia şi controlul diabetului zaharat președintei Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, Maria Mesaroș.
 

Gala „Educaţie, Prevenţie şi Control în Diabet” – Luptăm pentru Viitor, prilejuită de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului 2015, s-a încheiat cu ritmurile unor opere celebre interpretate de Orchestra Constantin Silvestri, condusă de maestrul dirijor Iosif Ion Prunner.