Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      02:09
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Aspecte ale hipertensiunii pulmonare

01 iulie 2010    
Hipertensiunea pulmonară apare în momentul în care tensiunea din vasele care transportă sângele de la inimă la plămâni (arterele pulmonare) se măreşte. Hipertensiunea pulmonară este o problemă serioasă de sănătate. Ea apare când micile artere din plămâni devin mai înguste sau se blochează. În acest fel, creşte rezistenţa curgerii sângelui în plămâni şi presiunea din interiorul arterelor pulmonare. Pe măsură ce tensiunea creşte mai mult, ventriculul drept trebuie să se contracte mai mult pentru a pompa sângele prin plămâni. În final, muşchiul inimii slăbeşte, iar în final nu mai face faţă.
 
“Hipertensiunea pulmonară nu este o boală frecventă, incidența ei în lumea întreagă nu este mare, mai ales dacă vorbim despre hipertensiunea pulmonară idiopatică. Dacă însă privim hipertensiunea pulmonară sub toate aspectele ei, deoadată aria ei devine foarte importantă și de aceea în acest moment i se acordă o atenție specială”, a declarat  Prof. Univ. Dr. Carmen GINGHINĂ – Medic primar cardiologie, Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu".
 
Hipertensiunea pulmonară poate ucide în doi ani şi jumătate. În ţara noastră, aproape 1.500 de oameni au hipertensiune pulmonară, însă doar o cincime dintre aceştia sunt diagnosticaţi. Hipertensiunea pulmonară poate fi cauzată de boli ale inimii şi plămânilor, cum ar fi: boala pulmonară obstructivă cronică, emfizemul, insuficienţa ventriculară stângă, astmul, SIDA. Semnele care indică hipertensiunea pulmonară sunt: senzaţia de oboseală, durere sau presiune în piept, lipsa de aer, ameţeli sau senzaţie de leşin, umflarea gleznelor, picioarelor şi mai târziu a abdomenului, albăstrirea buzelor şi a pielii, puls accelerat sau creşterea frecvenţei inimii.