Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:35
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Evaluarea ecocardiografică a funcției cardiace

30 iunie 2010    
Evaluarea ecocardiografică urmărește, prin măsurarea unor parametri, cuantificarea funcției cardiace  care poate fi făcută atât în mod calitattiv cât și cantitativ, prin anumite măsurători care exprimă calitățile miocardului.
 
“Ecocardiografia este metoda principală de evaluare a structurii și funcției cardiace. Astfel, noile metode ecocardiografice, cum ar fi Doppler-ul tisular, ecografia tridimensionala (3D), obținute fie transtoracic fie transesofagian, ar putea aduce informații importante privind mecanismele de apariție a insuficienței cardiace acute. Practic, în diferite patologii există modificări de funcție cardiacă și acestea trebuie detectate pentru ca să poată fi instituite tratamente specifice care să poată ameliora fie simptomele pacientului, fie parametrii care se corelează cu spreanța de viață sau cu mortalitatea în cazurile respective”, spune dr. Bogdan Popescu, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu.
 
Monitorizarea în timp a funcției cardiace, împreună cu coraborarea datelor cu gradul disfuncției funcționale cardiopulmonare și cu frecvența, tipul și severitatea aritmiilor ar putea aduce date importante despre mecanismele progresiei spre insuficiența cardiacă cronică. Evaluarea ecocardiografică în timpul formei celei mai severe de insuficiență cardiacă acută se bazează în principal pe un singur studiu realizat pe 38 de pacienți și publicat în anul 2001, în New England Journal of Medicine. Existența unui ecocardiograf portabil, dotat cu sondă transtoracică, transesofagiană și vasculară, capabil de utilizare a metodelor noi ecocardiografice, cum ar Doppler-ul tisular, pentru evaluarea insuficienței cardiace reprezintă un domeniu de important interes științific.