Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      21:39
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Operaţie laparoscopică pentru sindrom de joncţiune pieloureterală

17 decembrie 2010    

Pacienţii care suferă de sindrom de joncţiune pieloureterală se prezintă la medic cu dureri la nivelul rinichiului sau cu episoade de hematurie sau de infecţii urinare. Însă, în unele situaţii, afecţiunea poate fi asimptomatică, descoperirea ei făcându-se întâmplător în urma unui examen ecografic. Această afecţiune este practic o stenoză la nivelul comunicării dintre bazinetul renal şi ureter, care nu permite evacuarea în totalitate a urinei formate la nivelul căilor urinare superioare. Din această cauză, rinichiul se dilată, iar în timp, dacă boala nu este tratată chirurgical, se poate ajunge la pierderea funcţionalităţii rinichiului.

Şi asta deoarece parenchimul renal, respectiv partea care secretă urina, este comprimat între presiunea crescută din căile urinare şi capsula renală, care este inextensibilă, a explicat dr. Ionuţ Chira, medic primar urolog Spitalul „Prof. Dr. Th. Burghele” Bucureşti. Tratată chirurgical boala are şanse de vindecare în proporţie de aproape 100%, însă trebuie să fie depistată din timp.
 
Unul dintre pacienții Spitalului „Prof. Dr. Th. Burghele” Bucureşti a fost tratat de sindrom de joncţiune pieloureterală. În cazul său a fost vorba deo afecţiune congenitală ce s-a descoperit într-un moment propice pentru a fi tratată chirurgical. În tratarea pacientul s-a optat pentru o operaţie laparoscopică. Aceasta nu diferă cu nimic faţă de operaţia facută cu bisturiul, doar că suferinţa postoperatorie este minimă, iar reinserţia socio-profesională a pacientului este rapidă.
 
Potrivit dr. Ionuţ Chira, cel care l-a operat pe pacient, intervenția a constat în rezecţia zonei stenozate şi anastomoza căii urinare cap la cap, această anastomoză făcându-se cât mai larg astfel încât urina să circule liber şi să nu mai existe obstrucţie, iar rinichiul să nu mai aibă de suferit. Echipa care a participat la operaţie a fost formată din dr. Ionuţ Chira, medic primar urolog, dr. Matei Pisoschi, medic specialist, dr. Ştefan Gutue, medic rezident, asist. medic. Florina Românu şi dr. anestezist Marin Stanciu.