Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      21:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Procedee restrictive de tratare a obezitatii - balonul intra gastric si inelul la stomac

13 martie 2009    

Prof. dr. Nicolae Iordache - Șef Secție Chirurgie, Spitalul ”Sf. Ioan”

Chirurgia obezităţii constă din mai multe tipuri de operaţii care se pot aplica pacientului bolnav de obezitate morbidă. Persoanele cu obezitate morbidă sunt bolnavi, nu sunt doar persoane obeze. Procedeele chirurgicale se pot împărţi în două mari categorii: 1. Procedee de tip restrictiv – care se adresează organului de depozit (stomacului), sau 2. Procedee de tip malabsortiv (care se adresează de obicei intestinului subţire şi care are ca scop scăderea numărului de calorii care se pot absorbi de la nivelul acestuia în procesul digestiei intestinale).

Există şi o serie de proceduri mixte unde se asociază atât componente restrictive, cât şi componente malabsortive. Procedeele restrictive sunt procedee mai simple din punct de vedere chirurgical, pe de o parte, iar pe de altă parte sunt proceduri în care este foarte important comportamentul pacientului după operaţie (adică pacientul trebuie să respecte anumite reguli, un anumit comportament alimentar). Procedeul inelului intragastric(ajustabil) – bandare a stomacului cu un inel dintr-un material brocompatibil silicon, care este la rândul său, ajustabil – un inel care trece prin jurul stomacului la câţiva cm sub graniţa dintre esofag şi stomac. Trebuie identificat foarte bine individul căruia îi este recomandat un astfel de procedeu. Cu acest inel se poate sta toată viaţa. Procedeul cu balonul intragastric nu presupune operaţie. Cu ajutorul endoscopiei este introdus un balon care se umflă cu cca 700 cm cubi în stomac ocupă o mare parte şi este şi el un procedeu restrictiv care asigură o slăbire de 15-20 kg în 6 luni.