Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      21:29
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Măsuri de prevenire a infestării cu HIV şi a cancerului de col uterin

27 octombrie 2008    

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a furnizat mai multe informaţii despre programele derulate: de prevenire a infestării cu virusul HIV şi a cancerului de col uterin, cu ocazia „Zilelor Ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”.   

Contactul sexual reprezintă principala modalitate de transmitere a virusului HIV în prezent, fiind urmat de transmiterea pe verticală de la mamă la făt şi utilizarea de ace şi seringi nesterilizate.  Pentru prevenirea transmiterii virusului HIV de la mamă la făt, femeile gravide vor fi testate pe perioada sarcinii de două ori, în primul şi al treilea trimestru de sarcină. Prin efectuarea acestor teste, rata de transmitere a virusului HIV poate fi redusă de la 40% la 1-2%.     

Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a anunţat că se va înfiinţa Academia HIV/ SIDA, cu aprobarea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Scopul Academiei este uniformizarea nivelului de discuţii privind aceste boli în centrul şi estul Europei şi uniformizarea modalităţilor de îngrijire a pacienţilor.

În România, rata mortalităţii cauzate de cancerul de col uterin este alarmantă. Pentru prevenirea cancerului de col uterin, aproximativ 110.000 de fete cu vârste de 10-11 ani vor fi vaccinate împotriva virusului Papiloma (HPV). Infecţia cu HPV reprezintă principala cauză a cancerului de col uterin.