Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:29
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Gripa si vaccinul antigripal

01 mai 2009    

 

Dr. Rodica Tănăsescu, Preşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei

Gripa este o infecţie respiratorie cu un risc de evoluţie severă. Gripa şi marea majoritate a răcelilor sunt boli virale. Afecţiunea este una comună, care apare fie în cazuri sporadice, fie în epidemii sau în în epidemii extinse.

Dr. Rodica Tănăsecu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, atrage atenţia asupra faptului că gripa este de foarte multe ori confundat cu răceala. Gripa, spre deosebire de răceală, este determinată de virusurile gripale şi prezintă anumite particularităţi. Ceea ce o diferenţiază de răceală sunt chiar simptomele pe care le prezintă: febră, frisoane, dureri musculare, dureri de gât, lipsa apetitului sau tuse seacă.

Spre deosebire de simptomatologia unei simple răceli, gripa apare brusc, dezvoltându-se extrem de rapid. Dr. Rodica Tănăsescu subliniază faptul că boala are un potenţial de agravare mult mai mare decât o răceală banală.

În fiecare an, gripa este determinată de alte virusuri. Organizaţia Mondială a Sănătăţii studiază anual şi determină ce virusuri gripali pot apărea în sezonul rece următor. Pe baza acestor studii, se fabrică vaccinurile antigripale pentru toată emisfera nordică.Vaccinul antigripal, aşadar, nu este valabil de la un an la altul. De obicei, într-un sezon circulă dominant 2-3 tipuri de virusuri.

Vaccinarea antigripală este recomandată, în general, persoanelor expuse la riscuri mai mari cum sunt copiii, vârstnicii sau cei ce suferă de boli cronice.Vaccinarea trebuie făcută în perioadele considerate potrivite pentru producerea de anticorpi în timp util. Referitor la contraindicaţiile vaccinului antigripal, Dr. Tănăsescu atenţionează pacienţii cu alergie la ou, pe cei cu boli acute severe sau cu imunodeficienţe.

Tratamentul gripei ar trebui să includă cât mai multă odihnă, consumul unei cantităţi mari de lichide, folosirea picăturilor nazale şi administrarea unor antitermice pentru reducerea febrei.