Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Joi, 19 iul 2018      07:54
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Medicii de familie, revoltați de controalele privind concediile medicale

15 iunie 2010    
Medicii de familie intenționează să nu mai acorde concedii medicale bolnavilor, deoarece consideră că avalanșa de controale declanșate de casele de asigurări de sănătate din ultimele zile reprezintă, de fapt, ”o vânătoare de vrăjitoare”. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și Societatea Națională a Medicilor de Familie vor lua înconsiderare rezilierea convenţiilor de eliberare de concedii medicale, încheiate cu casele de asigurări de sănătate.
 
Dr. Doina Mihăilă, președintele Federației Naționale a Patronatului Medicilor de Familie, a declarat că ”se controlează actele pentru concediile medicale care au fost eliberate din luna ianuarie și până acum, deci pe vechea legislație pentru care nu existau aceste metode punitive. S-au aplicat amenzi de câte 50 de milioane de lei vechi, multe din cabinetele medicale neîncasând lunar acești bani. Nu este menirea noastră să pigulim aceste acte, ci trebuie să ajutăm oamenii aflați în suferință”. Dr. Doina Mihăilă consideră că era de datoria Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să organizeze întâlniri cu medicii de familie prin care să-i îndrume în aplicarea noilor acte legislative privind concediile medicale.
 
”Orice control are ca primă opțiune o activitate de îndrumare prin care sa-l învețe pe cel care greșește, însă aici s-au dat amenzi pe loc. Nu înțelegem această vânătoare împotriva noastră, a medicilor de familie, mai ales cu cât primele cinci, șase zile de concediu medical le plătește angajatorul și nu casele de asigurări de sănătate. Nu ne rămâne decât să credem că acești bani vor lua o cale spre a suplini venitul anumitor persoane”, a mai spus dr. Doina Mihăilă.
 
Medicii de familie consideră că amenzile aplicate de casele de asigurări de sănătate constituie abuzuri. ”Avem semnale despre aceste abuzuri de la Mureș, Tulcea, Galați. La Buzău se fac controale în cabinetele medicilor de familie, chiar în absența medicului de familie. Totuși, România este o țară a Uniunii Europene. La noi este mai rău ca în socialism. Sfătuiesc pacienții să-și ia o adeverință tip care atestă calitatea de asigurat și o adeverință pentru concediul medical pentru ultimele 12 luni, chiar dacă acum sunt sănătoși. Nu se știe când îi lovește boala și nu putem să-i ajutăm în lipsa acestor adeverințe”, a mai precizat dr. Doina Mihăilă.