Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Joi, 19 iul 2018      08:02
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Prima embolizare de anevrism cerebral realizată într-o clinică privată din România

21 iunie 2010    
O femeie în vârstă de 58 de ani, din județul Tulcea, care suferea de un anevrism cerebral mai rar întâlnit, a fost tratată cu succes, prin embolizare, la Clinica de Angiografie şi Terapie Endovasculară Hemodinamic din capitală. Este primul caz de embolizare a unui anevrism cerebral realizat la o clinică medicală privată din România. Intervenţia, realizată de dr. Dima Ştefăniţă, primul medic din România cu o diplomă europeană în neuroradiologie intervenţională, reprezintă o premieră în România din punct de vedere al localizării şi morfologiei anevrismului.
 
Intervenţia de embolizare a unui anevrism cerebral, care a durat peste o oră şi jumătate, a fost un succes. “A fost vorba de un anevrism nerupt de segment cavernos carotidian, o porţiune a carotidei înconjurată de os, aproape imposibil de abordat neurochirurgical. Anevrismul, prin dimensiunea sa de aproximativ doi centimetri, a creat un efect de masă pe structurile învecinate, comportîndu-se ca o tumoră”, a declarat dr. Dima Stefăniţă, realizatorul intervenţiei de embolizare.
 
În urmă cu două luni, pacienta a început sa aibă dureri de cap și nu a mai putut să deschidă pleoapa ochiului drept. După consultul oftalmologic şi realizarea investigaţiilor imagistice, s-a constatat că femeia avea un anevrism cerebral.
 

Anevrism cerebral

 
Anevrismul cerebral reprezintă o dilatare la nivelul unei artere și este grav faptul că se poate rupe în orice moment. De altfel, cele mai multe anevrisme se descoperă în urma unei hemoragii subarahnoidiane. Din nefericire, 50% din pacienţii cu ruptură anevrismală decedează până să ajungă la spital”, a declarat dr. Dima Ştefăniţă.
 

Sângele pacientei, folosit în vindecarea de anevrism

 
Clinica Hemodinamic, prin echipamentele de înaltă performanţă, permite realizarea intervenţiilor prin vasele de sânge ale pacienților. Medicul introduce prin artera femurală spirale de platină acoperite cu un polimer şi un stent, cu scopul realizării unei tromboze (cheag de sânge) la nivelul anevrismului. Astfel, viteza de circulaţie a sângelui la nivelul anevrismului scade. “După intervenţie, pe măsură ce trece timpul, la nivelul trombului din interiorul anevrismului se organizează tot felul de punţi si au loc tot felul de procese retractile, conducând la scăderea cu până la 40% a volumului anevrismului. Practic, folosesc sângele pacientei ca să-i vindec anevrismul”, a explicat dr. Dima Ştefăniţă, înainte de a începe embolizarea.
 

Pregătiri speciale pentru embolizare

 
Specialistul este de părere că medicul singur trebuie să-şi pregătească instrumentarul înainte de embolizare, pentru a preveni orice incident intraoperator. Pregătirea pacientei aflată sub anestezie generală şi toţi paşii necesari pentru organizarea instrumentarului au durat peste o jumătate de oră. În acest timp, dr. Dima Stefăniţă şi echipa sa au îmbrăcat vestele grele de protecţie împotriva radiaţiilor X , deoarece embolizarea se face sub ghidaj radiologic.” Am “spălat” practic toate materialele pe care le folosesc cu ser heparinat, pentru a evita coagularea sângelui şi am folosit substanţe care inhibă contractarea vasului sanguin”, a mai explicat dr. Dima Ştefăniţă.
 

Catetere subţiri ca un fir de păr

 
Materialele ultramoderne de fabricaţie americană folosite la Clinica Hemodinamic permit realizarea unor orificii foarte mici la nivelul pielii şi a arterei femurale, prin care s-a introdus o teacă, adică un “furtunaş”, lung de 20 de centimetri și cu o grosime de 2 milimetri. “Am introdus cateterul prin artera femurală dreaptă, iar prin acesta am inserat un alt microcateter, subţire ca un fir de păr”, a mai spus dr. Dima Ştefăniţă. Practic, se navighează prin artera femurală, până în zona capului pacientei. Anevrismul a fost umplut cu cele patru spirale, materiale extrem de fine, cu diametrul de 13 milimetri şi lungimea de 37 de centimetri.
 

Încordare maximă

 
Emoţiile nu au lipsit, ceea ce a încordat la maximum atenţia echipei medicale. “A patra spiră nu a intrat foarte uşor, deoarece anevrismul era bine umplut cu platină. M-am jucat un pic cu ea până când am reuşit. De asemenea, am ales să montăm şi un stent. Acesta arată ca un “burlan” al cărui perete este format dintr-o plasă, ochiurile ei fiind destul de mici ca să redirijeze fluxul sângelui în lumenul vasului. Sper ca în scurt timp să asistăm la tromboza care să securizeze anevrismul, să nu mai existe riscul de ruptură. În al doilea rând, trombul scade în dimensiuni şi la fel și compresia pe structurile învecinate scade”, a mai spus dr. Dima Ştefăniţă.
 

Pacienta s-a trezit zâmbind

 
În timpul intervenţiei, pe holul Clinicii Hemodinamic, cu sufletul la gură, aştepta fiica pacientei, o tânără de 21 de ani, întrebând fiecare persoană care ieşea sau intra în anticamera sălii de operație, dacă mama sa este în siguranţă. După o oră şi jumătate, echipa medicală a început procedura de trezire a pacientei. Această sarcină i-a revenit doctoriţei Bărbulescu, despre care colegii săi spun că are capacitatea de a-i face pe pacienţii anesteziaţi să zâmbeacă atunci când se trezesc. Aşa a fost şi cu pacienta care, incredibil, zâmbea. Poate mai mut decât atât, ea chiar a reuşit să-şi mişte pleoapa paralizată, ceea ce a trezit o mare bucurie echipei medicale. ”Simt un gust al succesului, o reuşită care îmi dă puterea să continui a-mi face meseria în România, chiar în condiţii de vicisitudini”, a spus dr. Dima Ştefăniţă.
 
Pacienta se va prezenta la primul control după şase luni, apoi la un an şi la trei ani. ”Primul lucru pe care îl conştientizează aceşti pacienţi este faptul că au şansa unei vieţi noi”, a adăugat dr. Dima Ştefăniţă. Numai după trei zile de la intervenţia de embolizare a anevrismului cerebral, pacienta a fost externată, cu mişcările ochiului absolut normale şi fără nici un fel de deficit neurologic. O astfel de intervenţie costă în sistemul privat aproximativ 60.000 lei, adică 600 de milioane de lei vechi. Numărul românilor care suferă de anevrisme nu se cunoaşte, însă statisticile vest-europene arată că între 4 şi 5 la sută din populaţie suferă, de-a lungul vieţii, de un anevrism cerebral.
 

Cine este dr. Dima Ştefăniţă?

 
Dr. Dima Ştefăniţă este medicul care a rezolvat primul anevrism cerebral prin embolizare din România, pe 31 mai 2005, la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Bagdasar-Arseni” din București. De atunci, dr. Dima Ştefăniţă a salvat viaţa a peste 122 de români care sufereau de anevrisme cereberale, folosind tehnica embolizării. Medicul Dima Stefăniţă a adus cu sine în radiologia intervenţională din România, experienţa sa profesională obţinută la Spitalul Pitie Salpetriere din Paris. Dr. Dima Şfefăniţă este la bază medic radiolog, obţinând în Franţa diploma de medic neuroradiolog intervenţionist, fiind singurul cu o astfel de specialitate din România. Este asistent universitar la Catedra de Radiologie de la Spitalul Clinic Fundeni din capitală.