Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Avantajele şi dezavantajele contracepţiei la femei

01 iulie 2009    

Contracepţia face referire la totalitatea metodelor care au ca scop împiedicarea apariţiei unei sarcini. Metodele de contracepţie sunt clasificate în mai multe categorii. Acestea pot fi hormonale, nehormonale, cu efect limitat sau definitiv, inhibând funcţia de reproducere a femeii irevocabil. Avantajele şi dezavantajele metodelor contraceptive diferă în funcţie de starea de starea de sănătate a femeii, vârsta acesteia sau aspecte ale vieţii de cuplu.

Prezervativul este singura metodă anticoncepţională care creează protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală , inclusiv împotriva infectării cu HIV/SIDA.

Pilulele anticoncepţionale, dincolo de efectul contraceptiv, prezintă numeroase avantaje şi beneficii pentru sănătate: reglarea ciclului menstrual, tratamentul chisturilor ovariene, prevenirea apariţiei cancerului de endomentru sau a celui ovarian, contribuie la tratarea acneei, a soboreei, hirsutismului şi pot fi folosite chiar şi drept contracepţie de urgenţă atunci când nu a existat o protecţie bună la contactul sexual.

Pilulele anticoncepţionale nu pot fi, însă, procurate oricum şi de către oricine. Femeia trebuie să se adreseze în prealabil unui medic pentru a şti exact ce pilule i se potriveşte şi cum trebuie administrate. Un alt dezavantaj al pilulelor contraceptive constă în grija femeii de a lua pastila la aceeaşi oră, omiterea pilulei putând duce la apariţia unei sarcini nedorite. Totodată, pilulele pot avea o eficienţă scăzută atunci când sunt folosite concomitent cu alte medicamente. Medicamentele pentru tuberculoză, epilepsie sau boli psihice reduc eficienţa pilulelor anticoncepţionale.

Steriletul nu se recomandă femeilor tinere, care nu au avut nicio sarcină sau celor cu parteneri multipli.