Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      09:53
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Program complet de urmarire a sarcinii

15 aprilie 2009    

 Prof. dr. Radu Vlădăreanu, Medic Primar Obstetrică - Ginecologie, Clinica Academica

Viitoarele mămici pot opta pentru un program complet de urmărire a sarcinii la Clinica Academica. Investigaţiile efectuate în acest centru medical oferă informaţii valoroase despre starea de sănătate şi despre gradul de dezvoltare a fătului.

Clinica Academica dispune de aparatură ultramodernă pentru stabilirea diagnosticului prenatal. Anomaliile şi complicaţiile ce pot surveni în timpul sarcinii pot fi, astfel, prevenite cu ajutorul ecografiei morfologice fetale, investigaţie esenţială în urmărirea corectă a sarcinii.

Prof. Dr. Radu Vlădăreanu precizează că programul complet de urmărire a sarcinii cuprinde consultaţiile lunare, în cadrul cărora se pot efectua şi ecografii de urmărire a creşterii şi bunăstării fetale. A doua etapă a acestui program se referă la analizele de luare în evidenţă. Aceste analize includ hemoleucogramă, transaminaze, glicemie, calcemie Rh, grup sangvin sau sumar de urină.

Prof. Dr. Radu Vlădăreanu recomandă efectuarea ecografiilor în fiecare trimestru de sarcină. Pentru trimestrul I de sarcină (11-14 săptămâni) se recomandă ecografia morfologică 3D sau 4D, urmată de triplu test genetic, opţional, dacă cele anterioare au fost efectuate iar rezultatele au fost normale. O a doua ecografie 3D sau 4D se face în trimestrul II de sarcină, urmând ca în săptămânile 32-34 să se facă o evaluare a creşterii fetale.

Prof. Dr. Radu Vlădăreanu face precizarea că prin intermediul investigaţiilor ecografice pot fi diagnosticate şi anomaliile fetale. Perioada ideală pentru depistarea anomaliilor fetale, prin examinarea morfologiei fetale, este între 20-22 săptămâni de sarcină. Acestea includ defectele genetice (sindromul Down) şi anomalii congenitale. De asemenea, poate fi măsurată ecografic şi trasluciditatea nucală. Dr. Vlădăreanu afirmă că o creştere a acesteia peste limitele admise este un indicator de risc pentru apariţia sindromului Down.