Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      01:14
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Ruptura de perineu - Sfatul medicului ginecolog

23 iulie 2009    

Ruptura de perineu este un termen mai puţin folosit în limbajul curent al medicilor ginecologi, denumirea de tulburare de statică pelvi-genitală fiind folosită în prezent pentru a denumi diferitele stadii ale prolapsului genital. “Există trei grade ale prolapsului genital. Gradul unu când uterul coboară în treimea superioară a vaginului, gradul doi când uterul ajunge, la efort, la nivelul introitului vaginal - între labii, situaţie în care căderea vezicii este foarte mare şi gradul trei când uterul şi vaginul se răstoarnă în afara vulvei, toate organele - uter, vagin vezică, aflându-se la exterior”, a explicat prof. dr. Gabriel Bănceanu, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie Polizu.

Prolapsul genital începe cu primul grad, care, netratat, duce treptat la gradul doi şi în timp chiar la gradul trei. Intervalul de timp de la un grad la altul este variabil, toate aceste situaţii provocând, însă, invaliditate femeii.

Ruptura de perineu este, în 99 la sută dintre cazuri, provocată de alterarea muşchilor de susţinere pelvieni, ca urmare a unei naşteri traumatizante, o naştere prost condusă şi asistată. “Acest lucru nu înseamnă că obligatoriu toate femeile care au născut pe cale naturală suferă un prolaps genital, însă este de reţinut faptul că naşterea neasistată corect şi lipsa gimnasticii pre şi postnatale sunt factori declanşatori ai acestei afecţiuni”, a explicat prof. dr. Bănceanu.

Prolapsul genital poate avea ca factor favorizant şi prezenţa menopauzei. Este, însă, important ca, odată cu începerea vieţii sexuale, fiecare femeie să facă un control anual, însoţit de un test Babeş-Papanicolau, deoarece în urma acestor controale anuale se poate depista din timp un posibil prolaps genital, tratamentul fiind mult mai puţin invaziv.

Puteţi obţine mai multe informaţii referitoare la ruptura de perineu accesând următoarele materiale: Ruptura de perineu - Sfatul medicului de Familie (dr. Rodica Tănăsescu), Ruptura de perineu, Tratamentul rupturii de perineu, Implicaţiile urologice ale rupturii de perineu, Epiziotomia previne apariţia rupturii de perineu.