Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      18:37
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Conferinta-dezbatere Pacient informat si responsabil: Noi putem... sa ne implicam. Eu pot... sa ma informez, Bucuresti

19 februarie 2016    

Cancerul reprezintă a doua cauză de mortalitate, conform datelor Ministerului Sănătății, constituind astfel o problemă reală de sănătate publică. Cifrele din 2014 la nivelul României arată că dintr-un total de 254.000 de decese, cancerele au provocat aproximativ 30.100 de decese în rândul bărbaților și 20.200 de decese la populația feminină.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, sărbătorită în fiecare an în data de 4 februarie, a fost marcată în 2016 în România în patru centre regionale - București, Iași, Cluj și Timișoara – printr-o serie de conferințe-dezbatere cu titlul „Pacient informat și responsabil: Noi putem... să ne implicăm. Eu pot... să mă informez”.

Potrivit statisticilor, 2 din 10 români își pierd viața din cauza tumorilor maligne, în timp ce incidența cancerului în populația din țara  noastră  este  de  aproximativ  47.500  de  cazuri noi pe an,  conform  Organizației  Mondiale  a  Sănătății.

În ciuda cifrelor alarmante, cancerul poate fi prevenit. Primul pas ce trebuie făcut ţine de stilul de viață. O altă componentă esențială o reprezintă educaţia care, potrivit specialiştilor, trebuie să înceapă chiar de la vârste fragede. Screening-ul este un alt instrument de bază în depistarea cancerului în stadii incipiente.

În cadrul dezbaterii au fost aduse în discuţie medicina personalizată şi importanţa medicului de familie ca parte a echipei pluridisciplinare implicate în îngrijirea pacientului oncologic. Pe de altă parte, specialiștii au subliniat şi necesitatea existenţei unei reţele regionale de cancer.

La conferinţa-dezbatere au luat parte pe lângă specialişti şi mass media şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi.

Conferinţele-dezbatere „Pacient informat și responsabil: Noi putem... să ne implicăm. Eu pot... să mă informez” fac parte dintr-un proiect mai amplu și își propun să crească gradul de conștientizare asupra problematicii cancerului în România, punând în evidență necesitatea diagnosticului molecular, a screening-ului, precum și a accesului pacienților la tratamente inovatoare.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul AstraZeneca în cadrul campaniei „REprimește viața în dar”. Management eveniment: Sănătatea Press Group - Expertul tău în comunicare pe domeniul medical