Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      22:15
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Dr. Daniela Ștefănescu: Cursurile de oncopediatrie m-au învățat că un copil descoperit în stadiu incipient de cancer e vindecabi

27 iulie 2010    
Copiii bolnavi de cancer au din ce în ce mai puţine şanse de a fi diagnosticaţi şi vindecaţi. Numărul deficitar de medici oncopediatri din România nu reprezintă, însă, singura cauză a acestei realităţi. Din păcate, diagnosticele eronate aplicate de medicii de familie sau depistarea tardivă a acestei cumplite afecţiuni face ca numărul cazurilor vindecabile, de cancer la copii, să fie tot mai mic. Dr. Daniela Ştefănescu, medic primar medicină generală, a declarat, pentru Sănătatea TV, că un copil suferind de cancer poate fi depistat în timp util doar dacă eşti un bun observator şi dacă ai cunoştintele necesare. Dr. Daniela Ştefănescu a explicat că cele şase luni de oncopediatrie efectuate de medici în timpul facultăţii sunt mai mult decât insuficiente pentru a aplica un diagnostic corect şi a recunoaşte simptomele specifice cancerului.
 
În urmă cu trei ani, s-a derulat o campanie de sensibilizare a medicilor de familie prin care li s-au oferit cursuri gratuite de oncopediatrie, atât de utile în recunoaşterea simptomelor oncologice. Dr. Daniela Ştefănescu este unul dintre medicii participanţi la aceste cursuri. Domnia sa ne-a declarat că aceste cursuri i-au fost de un real folos, iar multe dintre cunoştinţele dobândite acolo  reprezentau o noutate: ”Am învăţat că un copil descoperit în primele stadii de evoluţie ale cancerului este vindecabil 100%”, a precizat dr. Daniela Ştefănescu.
 
În practica sa medicală, dr. Daniela Ştefănescu ne-a menţionat că a avut doar două cazuri de cancer la copii, dar ne-a confirmat şi faptul că se înregistrează o tendinţă de creştere a copiilor bolnavi de cancer. Întrebată de cauzele acestei creşteri, dr. Daniela Ştefănescu a declarat că acestea sunt multiple: poluare, expunere la soare, îngrijirea precară prenatală a mamei sau chiar predispoziţii genetice.