Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:12
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Medicii oncopediatri, tot mai puțini în România

23 iulie 2010    
Numărul medicilor care tratează copiii bolnavi de cancer din România a scăzut drastic în ultimii ani. Conf. dr. Monica Dragomir, Şeful Secţiei de Oncopediatrie din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti, a declarat că spitalele de oncologie se confruntă cu o penurie de resurse umane medicale.
 
Lipsa medicilor oncopediatri este cauzată, spune dr. Monica Dragomir, de hotărârea, din urmă cu şase ani, de a desfiinţa supraspecializarea de oncologie pediatrică. Consecinţa imediată a fost că niciun proaspat specialist oncolog nu s-a arătat amator să practice oncopediatria. Motivul invocat este că nu doreşte să îşi asume niciun risc legat de tratamentul oncologic la copii, când pot apărea unele complicaţii. Chiar dacă au o parte de cunoştinţele necesare, pentru oncologi, practica pediatrică se reduce la ceea ce a studiat în timpul facultăţii, în cadrul unei specializări de trei luni, a explicat conf. dr. Monica Dragomir.
 
Peste 500 de noi cazuri de copii bolnavi de cancer sunt descoperite anual, în România. Din păcate, numărul exact al cazurilor de cancer pediatric este foarte greu de estimat, explică conf. dr. Monica Dragomir, deoarece nu există, la ora actuală, un registru naţional pentru cancer şi, de aceea, nu se poate stabili o politică sanitară în domeniu.
 
Conf. dr. Monica Dragomir a precizat şi că, “pe lângă absenţa medicilor oncopediatri, ne confruntăm şi cu o lipsă a personalului medical (asistenţi şi medici), de aceea apelăm la voluntari şi asociaţii specializate în îngrijirea micuţilor bolnavi de cancer “.
 
Patologia copilului este foarte diferită de cea a adultului, la fel ca tratarea bolii în sine, precizează conf. dr. Monica Dragomir, de aceea reînfiinţarea supraspecializării de oncopediatrie ar echilibra, într-o oarecare măsură, raportul medici - pacienţi copii bolnavi de cancer.