Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Mari români și invențiile lor. Despre Victor Babeș, la mall Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Mari români și invențiile lor. Despre Victor Babeș, la mall Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Mari români și invențiile lor. Despre Victor Babeș, la mall
Joi, 20 sep 2018      20:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Problemele sistemului de sanatate in oncologie: neadaptarea la problematica bolii, accesul limitat la tehnologii noi si lipsa centrelor de recuperare

21 ianuarie 2016    
2 din 10 români își pierd viața din cauza cancerului. În fiecare an, cateva zeci de mii de români află că au cancer, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Șansele lor în lupta cu boala depind de un sistem care are destule probleme, explică dr. Ștefan Curescu, Medic primar Oncologie Medicală, Șef Secție Spitalul Municipal de Urgență Timișoara.
 
„Prima și cea mai mare (n.r. problemă) cred că e așa, o problemă de fond -  neadaptarea sistemului național  românesc la ceea ce însemană problematica cancerului. (...) Sistemul nu este adaptat în România, atât prin infrastructură, prin cadre, prin tehnologii să facă față la un număr atât de mare. Și am tot spus-o în ultimii ani – numărul va crește an de an, să nu ne surprindă asta”, a explicat dr. Curescu pentru www.SănătateaTV.ro.
 
Tehnologiilor medicale moderne insuficiente atât pe zona de investigații, cât și în ceea ce privește tratamentul sunt o altă problemă. Pe de altă parte, și cele existente sunt concentrate în orașele mari, ceea ce îngreunează accesul pentru destui bolnavi de cancer.
 
„Nu avem la dispoziție tehnologiile medicale, atât de investigație, cât și de tratament conforme, cele care sunt la dispoziția tuturor cetățenilor Uniunii Europene. Sunt prea puține mijloace de investigație, prea mult centralizate numai în orașe mari, care le fac greu accesibile oamenilor cu problemele acelea. Români bolnavi sunt peste tot, nu sunt numai în București, în Cluj-Napoca, în Iași, în Timișoara și unora dintre ei le este greu să ajungă la tehnologii”, a precizat dr. Ștefan Curescu.
 
Din fericire, numărul bolnavilor de cancer care supraviețuiesc este tot mai mare. Totuși, lupta cu cancerul lasă urme, iar aceștia ar avea nevoie de servicii de recuperare în centre specializate, servicii la care sistemul este deficitar.
 

„Oamenii care înving boala rămân cu niște sechele. Pentru acești oameni nu există un sistem adecvat, care să răspundă nevoilor lor. (...) Intrăm în război cu cancerul și o mare parte sunt salvați, dar nu sunt salvați oricum – oamenii aceștia rămân cu niște sechele (...). E vorba în  definitiv și de recuperarea psihologică, nu numai de recuperarea neuromotorie. Este vorba de modul cum social pot fi reintegrați, recuperați. Eu cred că aici suntem extrem de deficitari. Aș vedea existența la nivelul fiecărui județ a unei astfel de unități de recuperare post-tratament a unui pacient cu cancer, care în mod absolut rămâne cu un tip de sechelaritate.”, a mai explicat dr. Ștefan Curescu. 

 
Sanatateatv.ro