Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:31
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Simptomele leucemiei mieloide cronice

28 iunie 2010    
Leucemia mieloidă cronică constituie un proces tumoral clonal mieloproliferativ, care rezultă din transformarea malignă prin mutaţie la nivelul celulei stem pluripotente cu menţinerea capacităţii de diferenţiere către toate liniile celulare. Leucemia mieloidă cronică este caracterizată prin proliferarea necontrolată a granulocitelor, ce duce la creşterea masei granulocitare totale şi a celei circulante. Prezenţa în sângele periferic a numărului mare de leucocite stă la baza definirii maladiei şi stabilirii diagnosticului.
 
“Cromozomul Philadelphia se găseşte în 100% din celulele medulare în diviziune și serveşte ca marker citogenetic al bolii, contribuind la diagnosticul şi evaluarea rezultatelor tratamentului”, spune Prof. Univ. Dr. Anca-Roxana LUPU, Medic primar medicină internă și hematologie clinică, Spitalul Clinic Colțea.
 
Leucemia mieloidă cronică prezintă o patologie oncologică relativ frecvent întâlnită în structura morbidităţii prin hemoblastoze, constituind 15-20% din toate leucemiile la adulţi şi fiind una dintre cele mai grave şi invalidizante maladii umane. Incidenţa leucemiei mieloide cronice în Europa şi America de Nord constituie 1 - 2 cazuri la 100 000 de adulţi pe an.
 
Morbiditatea leucemiei mieloide cronice creşte cu vîrstă. Leucemia mieloidă cronică este rară sub 18 ani şi excepţională sub 5 ani (când se descrie forma „juvenilă”, atipică). S-a constatat o predominanţă uşoară a pacienţilor de sex masculin (bărbaţi : femei = 1,4 : 1). Nu s-au raportat transmiteri de la un caz la altul şu nu s-au descris cazuri familial.
 
“Interesant de arătat este faptul că 10% dintre pacienți cu leucemie mielogenă cronică nu au nici un semn de manifestare a bolii și sunt diagnosticați accidental. Alți 10% sunt foarte grav bolnavi, fiind în stare terminală. 80% au manifestări precum o ușoară oboseală, anorexie, slăbiciune”, a arătat Prof. Dr. Anca-Roxana Lupu, Spitalul Clinic Coltea, Sectia Hematologie
 
Cauza leucemiei mieloide cronice nu este bine cunoscută. Iradierea (în special în doze mari) pare să reprezinte un factor favorizant. Argumentele sunt de ordin statistic: incidenţa crescută la personalul medical din radioterapie / radiologie care au activat fără protecţie adecvată, la pacienţii trataţi cu radioterapie şi în populaţia din Hiroshima şi Nagasaki după explozia bombei atomice. Nu sunt evidenţiate dovezi demonstrative şi argumentate precum că agenţii chimici sau virusuri ar reprezenta factori favorizanţi ai leucemiei mieloide cronice.