Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Sinuzita - tratament

09 martie 2009    

Dr. Mioara Toader - Șef Secție ORL, Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu”

Tratamentul sinuzitei se efectuează în funcţie de forma sinuzitei. Astfel sinuzitele uşoare, adică acele catarale, se tratează, în general, cu simptomatice precum: picăturile de nas, aerosoli, inhalaţii, tratament antiinflamator. Tratamentul trebuie individualizat, prescris de către medicul ORL-ist. Se preferă ca în formele uşoare să nu se ia antibiotic, iar în formele mai complicate, în formele bacteriene, obligatoriu este introdus şi antibioticul.
Dacă este un pacient cu diabet şi face sinuzită într-o formă uşoară este bine să se prescrie antibiotic pentru a nu mai apărea alte complicaţii. Picăturile de nas este bine să nu fie folosite mult timp (în general pentru o perioadă de 5-7-10 zile este de preferat, ca la copii sau sugari şi tineri adulţi, să nu se folosească foarte mult timp aceste picături de nas deoarece creează dependenţă). Sunt situaţii în anumite forme de sinuzită, când se prescrie 1- 2 luni de Cortizol cu administrare internazală. Tratamentul trebuie condus de către medicul ORL-ist. De obicei la tratamentul antiinflamator pe cale orală să nu se administreze mult timp tocmai din cauza reacţiilor adverse. Cortizonul de obicei se prescrie mai puţin (chiar deloc) cu excepţia formei de sinuzită gravă, în care se poate administra Cortizon, de preferat în spital, şi urmărit de către medicul specialist.
Dr. Mioara Toader ne spune că reacţiile adverse care pot apărea la tratamentul cu Cortizon sunt foarte multe – se ţine cont în primul rând de patologia asociată pacientului. La tratamentul antiinflamator nesteroidian, cum ar fi paracetamolul, aspirina, foarte multe medicamente folosite în răceală, pot apare reacţii gastrice inclusiv sângerări digestive. Ca tratament natural se recomandă inhalaţiile, picăturile de nas, tabletele care au o combinaţie de plante speciale pentru sinuzite (în cazurile uşoare de sinuzită), dar în cazurile mai complicate în nici un caz nu este indicat să se rămână pe tratamentul natural. În cazul tratamentului homeopat, în 2-3 zile remediile îşi fac efectul. Pentru sinusurile complicate, obligatoriu se realizează tratament chirurgical. Pacientul trebuie dus imediat în sala de operaţie în momentul în care se întâlnesc pungi de puroi pe obraz sau în regiunea frunţii şi a nasului – andrenat, antibiotic masiv. Operaţia depinde de forma de sinuzită (de ex. la sinuzitele maxilare complicate, intervenţia se face prin cavitatea bucală, în urma căreia pacientul nu rămâne cu semne pe faţă). Printre complicaţiile sinuzitei care pot apărea în cazul în care nu tratăm precoce această boală, se numără exteriorizările, complicaţiile endocraniene (apscese cerebrale, tromboflebite, etc.).