Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      12:53
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Scolioza congenitală, o malformaţie a coloanei vertebrale

23 ianuarie 2012    
Scolioza congenitală reprezintă o malformaţie prezentă la naştere, fiind caracterizată de apariţia unor vertebre anormale. Apariţia acestui tip de malformaţie congenitală este cauzată atât de un defect de segmentare, cât şi de un defect de formare, potrivit prof. univ. dr. Gheorghe Burnei, şeful Clinicii Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii „Marie Curie”.
 
Scoliozele congenitale se pot diagnostica, în marea majoritate a cazurilor, chiar la naştere. Însă o parte din scoliozele care nu au deformări mari se pot diagnostica ceva mai târziu, uneori întâmplător. Altfel spus, scoliozele congenitale, într-o proporţie de 75%, trebuie operate, iar în proporţie de 25% trebuie supravegheate, potrivit specialistului în ortopedie pediatrică. În cazul în care o scolioză congenitală gravă nu este operată la timp, atunci pot apărea complicaţii destul de severe.
 
“Dacă o scolioză congenitală nu este operată la timp, în evoluţie, mai ales în perioada în care creşterea este accentuată, apar o serie de complicaţii mult mai severe decât în cazul scoliozei idiopatice care apare în jurul vârstei de 8 ani. Aceste complicaţii sunt similare cu cele date de scoliozele cu debut precoce, adică cu scoliozele idiopatice infantile care debutează fără să fie malformaţie, în perioada dintre 0 şi 1 an, şi cu scoliozele idiopatice juvenile, care debutează de asemenea fără malformaţii ale coloanei, în perioada dintre 1 şi 3 ani.  Aceste complicaţii sunt grave”, a subliniat prof. univ. dr. Gheorghe Burnei.