Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      23:58
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Cauzele traumatismelor la copii

03 martie 2009    

Traumatismele la copii se împart la fel ca şi la adult în: contuzii uşoare (care afectează numai părţile moi); entorse, luxaţii (care afectează părţile musculare, articulaţiile) şi fracturile.
La copil există anumite particularităţi care ţin de formarea oaselor. La copii oasele sunt mai elastice, iar formarea este mai rapidă decât la adulţi. Fiecare os are un cartilagiu de creştere. Oasele cresc în funcţie de cartilagiul de creştere, la extremităţile fiecărui os.
Fracturile prin decolare – adică decolarea acestui cartilagiu de creştere care fuge, alunecă faţă de diafiza osului respectiv. Se întâlnesc numai la copii. Fracturile prin decolare ţin de oasele lungi(braţelor, antebraţelor, picioarelor, etc)
Nan- verde – ţesutul este elastic(oasele se rup din interior – asemenea unei crengi de copac – se rupe interiorul şi exteriorul, rămânând doar coaja). Sunt greu de recunoscut.
În cazul fracturilor prin decolare se pune gipsul aşa cum sunt decolate. Diagnosticul trebuie pus de către medicii ortopezi de copii.
Ele însă nu se rezolvă. În cazul în care ghipsul nu este pus corect şi este lăsat, cotul poate creşte în stânga şi în dreapta, astfel făcând mâna strâmbă.
Sunt particularităţi care ţin strict de diagnostic şi de tratamentul care trebuie să fie corect, fie ortopedic, fie chirurgical.
Printre traumatismele care se pot înregistra se numără fracturile şi entorsele.
Primele simptome care se pot înregistra sunt durerea şi tumefacţia.
Trebuie pus aparat gipsat şi să se stea imobilizat (1-2 săptămâni, în funcţie de entorsă). Altfel pot apărea subluxaţii de cap radial (prolaţii dureroase pe care le fac copii foarte mici, între 4 şi 5 ani. Fiecare tragere bruscă poate duce la subluxaţii de cap radial.
Trebuie prevenit imediat, adică prezentat la medic după primele simptome. Fracturile trebuie imobilizate.