Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      11:39
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Nevoia de afectiune a bebelusului

11 august 2009    

Afecţiunea arătată bebeluşilor are un rol esenţial în dezvoltarea psihică a acestora. Iubirea părinţilor şi afecţiunea manifestată de aceştia ajută copilul să se dezvolte armonios, echilibrat şi îl învaţă, totodată, să ofere, la rândul lui, dragoste.

„Latura afectivă este o parte componentă a psihismului uman iar părinţii ar trebui să înţeleagă că micuţii au atâta nevoie de afectivitate, încât ei dau semnale. Când e foarte mic, copilul plânge pentru că vrea să fie ţinut în braţe. Acesta este un semnal. De asemenea, el poate să înveţe să râdă pentru că îi place ceva. La toate acestea trebuie adăugată curiozitatea şi faptul că el se dezvoltă într-un mediu cu foarte mulţi stimuli, la care trebuie să se adapteze. Una dintre modalităţile de adaptare este afectivitatea”, explică prof. dr. Ruxandra Răşcanu, Universitatea Bucureşti.

Afecţiunea la bebeluşi este extrem de importantă. Copilul simte nevoia să fie ţinut în braţe, să fie îngrijit şi legănat. Contactul cu corpul mamei şi cu căldura emanată de aceasta reprezintă stimuli foarte puternici, care îl fac pe micuţ să se calmeze, să fie liniştit şi vesel.

„Copilul care creşte într-o familie în care nu a simţit dragoste de la vâsrtă micp, va fi la pubertate şi adolescenţă o persoană care nu va şti să ceară dragoste la parteneri şi prieteni şi nici nu va şti să o împartă”, spune prof. dr. Ruxandra Răşcanu.

Lipsa de afecţiune la bebeluşi provoacă adevărate traume emoţionale în cazul bebeluşilor. În situaţia în care părinţii nu se implică în dezvoltarea emoţională a celui mic (lipsesc, au decedat sau există alte diverse alte motive), bebeluşul se poate confrunta cu ceea ce se numeşte avitaminoză afectivă. Avitaminoza afectivă este o carenţă emoţională care se manifestă prin căutarea anxioasă a mamei, agitaţie, urmată, mai apoi, de dezinteres şi apatie. Micuţul refuză să mai mănânce, nu mai plânge şi are o stare generală proastă.

Afecţiunea în exces la bebeluşi, poate cauza, de asemenea, dereglări. „Afectivitatea în exces poate să aibă urmări negative pentru creşterea şi dezvoltarea copilului pentru că el învaţă egocentric, egoist şi crede că totul i se cuvine”, avertizează psihologul.