Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      11:36
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Progresele copiilor cu dizabilități depind de depistarea precoce și de sprijinul părinților

19 august 2010    
Copiii internați la Centrul de Recuperare neuropsihomotorieNicolae Robănescu” sunt copii cu nevoi speciale. În fiecare an, centrul primește peste 2700 de copii cu deficiențe neuropsihomotorii, dintre care 70 % le reprezintă paraliziile cerebrale, a declarat, pentru SănătateaTV, conf. dr. Liliana Pădure, director general Centrul MedicalNicolae Robănescu”. Patologia nu se reduce aici, completează conf. dr. Liliana Pădure deoarece, la centru, vin și copii cu sechele după accidente de circulație, pareze sau afecțiuni neuro-musculare.
 
Florin Drăgan, kinetoterapeut coordonator în cadrul centrului “Nicolae Robănescu”, precizeaza că, în perioada de recuperare petrecută la centru, copiii sunt ajutați de toată echipa de specialiști de aici. Kinetoterapia are un rol esențial în corecția mișcărilor și în autonomia kinetică, adaugă Florin Drăgan.
Copiii cu dizabilități au nevoie de ajutor psihologic pentru a se adapta mediului social normal și pentru a conștientiza problemele pe care le au, atrage atenția Lucreția Iancu, psiholog la Centrul MedicalNicolae Robanescu”.
 
O mare parte parte dintre copiii cu dizabilități au probleme de echilibru, dificultăți în coordonarea mișcărilor sau în percepția acestora. Aici intervine rolul specialistului în psihomotricitate, susține Claudia Drăgan.
 
Și dificultățile de vorbire sunt corectate la centrul “Nicolae Robănescu”. Carmen Călinescu ne-a explicat cât de importantă este logopedia pentru copiii cu paralizii cerebrale, politraumatisme sau probleme de vocabular.
 
Una dintre cele mai importante contribuții în recuperarea acestor copii o are fizioterapia. Elena Băban ne-a vorbit despre rezultatele bune pe care le-a obținut un copil internat cu poliartrită reumatoidă și care, în prezent, da semne vizibile de îmbunătățire a stării sale .
 
Ergoterapia îi ajută pe copiii cu dizabilități, care întâmpină dificultăți în manevrarea mâinilor, jucăriilor, din cauza spasticității pe care o au, ne explică Rodica Cărtușeanu, ergoterapeut.
 
Directorul general al centrului Nicolae Robănescu”, conf. dr. Liliana Pădure, atrage atenția asupra importanței rolului mamei în recuperarea completă a copiilor.
Rezultatele obținute cu acești copii depind, în mare măsură, de momentul în care problemele sunt depistate, dar și de părinții și copiii lor să se obișnuiască cu ideea că, pentru ei, normalul înseamnă altceva, a adăugat conf. dr. Liliana Pădure.