Info SănătateaTV.ro: Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor
Sâmbătă, 18 aug 2018      06:50
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Sărăcia extremă, lipsa de acces la servicii medicale și învățământ, cauze ale abandonului

20 august 2010    
Una dintre principalele cauze ale abandonului copiilor o reprezintă lipsa de acces la serviciile medicale atât a copiilor, cât şi a mamelor, a declarat, pentru SănătateaTV, George Roman, director de programe “Salvaţi copiii”. Acest factor este prezent, cu predilecţie, în zonele rurale, unde cadrele medicale sunt foarte puţine şi, mai mult decât atât, nu există mijloace de transport. Accesul permanent la serviciile medicale, spune George Roman,  asigură şi o bună relaţie copil-părinte, părinte-părinte, fapt ce reduce riscul apariţiei abandonului. Serviciile medicale nu se reduc doar la cele de tratament, ci includ şi consilierea psihologică, atât de necesară în relaţia unui cuplu tânăr, cu un copil, adaugă George Roman.
 
În România, 500 000 de copii trăiesc în condiţii de sărăcie extremă
 
O altă cauză a abandonului copiilor este dată de condiţiile de trai ale acestora. George Roman susţine că, în România, aproximativ 500 000 de copii trăiesc în condiţii de sărăcie extremă. Dincolo de acest lucru, aceşti copii sunt exploataţi prin muncă grea sau sunt trimişi la cerşit, chiar de propriii părinţi.
 
Doar 80% dintre copiii români merg la grădiniţă
 
Pe lângă toate acestea, lipsa de acces la serviciile de educaţie determină, indirect, abandonul copiilor, în cele din urmă, susţine George Roman. Doar 80% dintre copiii români au acces la serviciul de educaţie preşcolară, un procent nu tocmai îmbucurător deoarece acei copii pot deveni victime ale unor abuzuri şi apoi, abandonaţi.
OrganizaţiaSalvaţi copiii” a iniţiat, în acest sens, legi prin care solicită îmbunătăţirea sistemului de protecţie socială a copiilor, şi nu numai. Legea nr. 68/2003 prin care
 
Salvaţi copiii” solicită accesul la resursele bugetare şi pentru furnizorii privaţi de servicii (ONG-uri) sociale.
Legea 217/2003 privind violenţa domestică atât între părinţi, cât şi între părinţi-copii vizează eliminarea factorului violenţă din preajma copiilor, spune George Roman.
Pe lângă toate acestea, “Salvaţi copiii” îşi propune să deruleze şi alte campanii care să vină în sprijinul copiilor dezavantajaţi în orice mod.

 
Sanatateatv.ro