Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      22:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Spitalul pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, centru de referință pentru pediatria românească

15 iunie 2010    
De peste 100 ani, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” îşi asumă misiunea de a deservi cu profesionalism, cu devotament şi cu dragoste fiecare pacient.  Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” este unul dintre cel mai mari spitale de urgență din țară și are în componență foarte multe specialități: chirurgie pediatrică, chirurgie plastică, secție devenită centru de excelență, secție de ortopedie pediatrică, secție de ORL și secție de pediatrie. “Secția de neonatologie este foarte importantă pentru clinica noastră pentru că aici se tratează nou-născuți cu afecțiuni grave și, evident, există și secția de anestezie - terapie intensivă”, a declarat Conf.Dr. Radu Bălănescu, director medical  la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.
 
Serviciile medicale sunt asigurate de o echipă ce reuneşte peste 1000 de angajaţi, dintre care peste 130 sunt medici cu specializare în toate ramurile medicale de bază: pediatrie, chirurgie generală, chirurgie plastică, ortopedie, medicină de urgenţă, anestezie şi terapie intensivă, epidemiologie, servicii paraclinice etc.
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” este un spital cu adresabilitate foarte mare. “Practic, noi primim copii din toată țara, cazurile cele mai grave, considerate a fi depășite pentru alte spitale. Acest lucru implică o responsabilitate foarte mare. Anual, în Spitalul Grigore Alexandrescu sunt tratați în jur de 30.000 de copii. Mai mult de jumătate sunt urgențe medicale”, a adăugat Conf.Dr. Radu Bălănescu. În Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” rata de supraviețuire este una care corespunde standardelor europene. “De exemplu, este un motiv de bucurie faptul că, dacă în urmă cu câțiva ani rata mortalității în cazul malformațiilor congenitale era foarte mare, astăzi a scăzut simțitor”, spune Conf.Dr. Radu Bălănescu.
 
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” este cel mai vechi spital pentru copii din România, dat în folosinţă în anul 1886. În spital funcţionează 10 secţii clinice şi numeroase compartimente medicale, 19 departamente însoţitoare şi 17 ambulatorii de specialitate. Anual sunt realizate peste 200.000 de consultaţii, sunt internaţi peste 30.000 de copii cu vârste între o zi şi 18 ani, iar peste 60% dintre cazuri constituie urgenţe medico-chirurgicale.
Spitalul “Grigore Alexandrescu” face parte din Complexul de Spitale de Urgenţă din Bucureşti (şase în total, dintre care două pentru copii) şi asigură urgenţele pentru peste 1.200.000 de copii din toată ţara. Serviciile ambulatorii sunt asigurate atât prin intermediul cabinetelor şi camerelor de gardă ale spitalului, cât şi prin intermediul Policlinicii Dorobanţi.
 
Spitalul Grigore Alexandrescu oferă servicii de educaţie academică şi de cercetare în domeniul medical, fiind afiliat Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti. Toate celelalte unităţi de profil s-au format pe baza expertizei şi trainingului obţinute în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.
 
Mari personalităţi medicale au lucrat în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” şi au format generaţii de specialişti. Prof. dr. Alfred Rusescu (părintele pediatriei româneşti), prof. dr. Mircea Socolescu, prof. dr. Vereanu, prof. dr. A. Cosăcescu, prof. dr. Nicolae Tomescu, dr. Grigore Romniceanu, prof. dr. Marinescu, prof. dr. Ion Bălcescu, prof. dr. Mihai Manicatide, prof. dr. Corneliu Constantinescu, prof. dr. Patru Meila, prof. dr. Pesamosca şi mulţi doctori de elită din şcoala românească s-au dedicat sănătăţii copilului şi au contribuit la clădirea numelui Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.