Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      13:46
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Primul program de colectare a inhalatoarelor folosite, direct de la pacienți, a fost lansat în România

02 septembrie 2013    

Primul program de colectare a inhalatoarelor folosite, direct de la pacienți, a fost lansat în data de 2 septembrie 2013 la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, în cadrul unei conferințe de presă.

Obiectivul programului este de a reduce impactul de mediu provocat de depozitarea în natură a acestor deșeuri medicale dar și de a educa pacienții cu privire la modul cum trebuie să utilizeze inhalatoarele.
 
”Colectarea inhalatoarelor este binevenită. Recuperarea și practic neutralizarea gazului din aceste inhalatoare, răspunzător de multe efecte secundare dacă este lăsat în natură, este o acțiune pe care noi o încurajăm alături de ceilalți parteneri pentru că este una din inițiativele de dorit a fi extinse în toată țara pentru a recupera aceste recipiente și pentru a oprii efectul lor nedorit. Estimarea pentru un pacient care face tratament pe bază de spray-uri este de 12 inalatoare pe an. Aceste 12 inhalatoare sunt pentru controlul sau ameliorarea bolii, dar în afară de acestea pacientul mai folosește o serie de inhalatoare la nevoie. Deci numărul estimativ pe țară la ora actuală este de aproximativ 3,5 milioane de astfel de inhalatoare utilizate pe parcursul unui an,” a precizat în cadrul conferinței de presă prof. univ. dr. Florin Mihălțan, președinte Societatea Română de Pneumologie.
 
Programul de colectare a inhalatoarelor folosite, direct de la pacienți, se va desfășura pe o perioadă de șase luni, din septembrie 2013 până în februarie 2014.
 
La nivel mondial, acest tip de deșeuri produce 5,2 milioane de tone de emisii de CO2. Astfel că prin colectarea și incinerarea inhalatoarelor folosite, impactul de mediu provocat dacă acestea ar fi aruncate în natură este redus cu 99%.
 
În ceea ce privește România, dacă fiecare pacient ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de dioxid de carbon. În caz contrar, această cantitate de emisii poluante ar putea fi compensată cu ajutorul oxigenului produs timp de un an, peste 2.000 de hectare de pădure de stejar.