Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:59
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Sindromul de apnee in somn - Tratament si prevenire

04 mai 2009    

Dr. Veronica Siteavu, medic pneumolog

Sindromul de apnee în somn este o afecţiune care se manifestă prin întreruperea respiraţiei în timpul somnului pe o perioadă de cel puţin 10 secunde. Etiologic, în funcţie de cauza care a produs-o, apneea poate fi obstructivă, centrală sau mixtă. Apneea de somn de tip obstructiv apare în urma blocării căilor respiratorii superioare.

Tratamentului sindromului de apnee în somn variază în funcţie de severitatea bolii. Primele măsuri constau în schimbarea dietei alimentare, pierderea în greutate, renunţarea la fumat, igiena somnului, corectarea defectelor de la nivelul sferei ORL sau, în unele cazuri, terapia cu presiune pozitivă continuă. Tratamentul implică o bună igienă a somnului. Pacientul va trebui să evite dormitul pe spate şi să încerce să se odihnească pe partea laterală. O asemenea poziţie este mult mai confortabilă.

Tratamentul de bază al sindromului de apnee în somn presupune asigurarea unei presiuni pozitive continue la nivelul căilor respiratorii. Acest lucru poate fi obţinut prin utilizarea aparatului CPAP care introduce, din exterior, o presiune stabilită anterior de către medicul specialist. Presiunea va menţine deschise căile respiratorii şi va elimina obstacolul care le obstruează. Terapia de acest fel se adresează apneei de somn de tip mediu şi sever. Un astfel de tratament poate fi menţinut toată viaţa, în condiţiile în care este început într-un stadiu avansat al bolii. Presiunea pozitivă continuă a fost descoperită în jurul anilor 1980. Până atunci, sindromul de apnee în somn era tratat de către specialiştii în ORL prin reducerea masei musculare în exces de la nivelul hipofaringelui. De asemenea, erau folosite şi unele metode de implantare de microelectrozi la nivelul bazei gâtului care să descarce impulsuri electrice şi să menţină căile respiratorii deschise. S-a încercat, totodată, administrarea unor substanţe care să stimuleze activitatea musculară. Aceste medicamente, însă, aveau repercusiuni asupra activităţii cardiace.

Tratamentul chirurgical al sindromului de apnee în somn este recomandat pentru îndepărtarea malformaţiilor de la nivelul căilor respiratorii. Poate fi practicată, de asemenea, uvuloplastia, prin care se reduce masa musculară de la nivelul hipofaringelui. Aceste intervenţii nu sunt, însă, întotdeauna recomandate, deoarece, odată cu înaintarea în vârstă, musculatura îşi pierde tonicitatea, devenind necesare, astfel, mai multe operaţii.