Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      02:11
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Șoferii bucureșteni, cu plămânii la control

09 iulie 2010    
Fumătorii, dar și persoanele care fumează pasiv, au o vârstă a plămânilor mult mai mare decât cea biologică. Un sondaj realizat de către reprezentanții Societății Române de Pneumologie, în colaborare cu Serviciul Poliției Rutiere București, a arătat că 4 din 6 conducători auto testaţi cu spirometrul, dintre care doi nefumători, prezintă o diferenţă de peste 10 ani între vârsta biologică şi cea a plămânilor. Printre şoferii testaţi, s-a aflat şi un bărbat care, deşi avea 36 de ani, plămânii săi indicau o vârstă cu cinci ani mai mică, respectiv 31 de ani. Bărbatul a declarat că a fumat timp de 20 de ani, dar că, a renunţat şi, în prezent, efectuează controale medicale de trei ori pe an.
 
Procedurile de testare a respirației conducătorilor auto fac parte din acțiunea “Stop! Plămânii la control!“, iniţiată de Societatea Română de Pneumologie, împreună cu Brigada Rutieră a Capitalei. Acţiunea are un rol de atenţionare a şoferilor asupra pericolelor cauzate de fumatul la volan. În cadrul acţiunii “Stop! Plamânii la control !“, mai multe echipaje ale Poliţiei Rutiere a Capitalei, alături de cadre medicale de la Centrul Medical Unirea, au oprit, în mod aleatoriu, un număr de şase conducători auto, pentru a le verifica respiraţia cu ajutorul unor spirometre. Aceste aparate măsoară cât aer poate să inspire şi să expire o persoană într-un interval de timp dat.
 
În urma acestor măsuratori, şoferii au aflat ce vârstă au plămânii lor, comparativ cu vârsta lor biologică. Cei mai mulţi dintre conducătorii auto opriţi de poliţişti şi testaţi cu spirometrul, aveau plămâni mult mai bătrâni decât vârsta reală a persoanei în cauză.   “De câţiva ani buni, Societatea Română de Pneumologie încearcă să contribuie la consilierea fumătorilor şi la identificarea riscurilor care sunt reale şi permanente în cazul unui fumător şi să acopere o serie de deficienţe de logistică care îngreunează accesul la testarea funcţiei pulmonare, pentru vizualizarea îmbătrânirii precoce a plămânilor expuşi la fumat sau poluare”, a declarat Prof.Dr. Dumitru Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi al Reţelei pentru Prevenirea Fumatului în România.
 
Pe de altă parte, Daniel Piştea, subcomisar al Brigăzii Rutiere a Capitalei, a precizat că “neatenţia la volan este unul dintre factorii care concură la producerea de accidente rutiere, chiar şi o fracţiune de secundă necesară aprinderii unei ţigări poate fi fatală”. Potrivit domniei sale, Brigada Rutieră a Capitalei s-a alăturat acţiunii
 
“Stop! Plămânii la control!” pentru a urmări orice activitate care distrage atenţia de la conducerea unui autovehicul.
La fiecare 16 minute, un român cu vârsta între 35 şi 69 de ani, moare din cauza fumatului, iar 25 % dintre decese sunt provocate de cancerul pulmonar cauzat de fumat, conform Eurobarometer Report.