Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      22:21
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Prevenirea consumului de droguri si integrarea socio-profesionala a consumatorilor

06 martie 2009    

Riscul de a reveni în rândul dependenţilor de droguri este foarte mare, mai ales dacă persoana respectivă nu a fost sinergic tratată (printr-un tratament medicamentos şi unul psihologic, tratament ce poate dura între un an şi jumătate şi doi ani). Subiectul încearcă să se abţină, dar se poate produce sevrajul (starea de a se abţine atunci când nu are drogul respectiv, sau când, în mod voluntar renunţă pentru o anumită perioadă). Toate organele interne (ficatul şi rinichiul) metabolizează produşii într-o anumită manieră; dependenţa începe să fie dată în plan biologic şi atunci lui îi lipseşte ca aerul acea doză minimă pe care o ingerează pentru a scăpa de acea senzaţie de rău. Acea ultimă doză care se introduce în organism este de natură să stingă dorinţa imperioasă de a consuma. Există şi la noi în ţară centre de metadonă, metadona fiind un produs care încearcă să-l ţină pe dependent pe un platou fără să facă salturi foarte mari. Tratamentul cu metadonă este un tratament de susţinere, este foarte necesar, dar trebuie făcut cu mare grijă; trebuie urmăriţi dacă într-adevăr iau aceste tablete - pentru că de altfel ei le pot aduna şi când ajung să aibă 16-20, le iau ca şi când ar fi drogul respectiv.

A preveni este întotdeauna mai uşor decât a trata. Din nefericire, acţiunile de tip preventiv nu sunt corelate şi bine structurate de aşa manieră încât să ajungă unde trebuie. Ar trebui ca de la vârste foarte fragede să li se explice copiilor că a consuma un drog se traduce prin nişte modificări mari la nivelul organelor interne şi prin posibilitatea de a contacta boli care vor afecta sistemul nervos central, iar când sistemul nervos central – care dirijează toate organele - cedează, poţi ajunge cu uşurinţă dependent. Prof. dr. Ruxandra Rășcanu ne spune că cel mai bine ar fi ca în toate şcolile din ţară să existe persoane care să se ocupe şi de copii care tind să alunece spre dependenţa de droguri. Cea mai bună modificare comportamentală s-a observat în locurile în care foşti dependenţi de droguri vin să povestească cum a fost viaţa lor până atunci şi ce au făcut să se lase de droguri, cât a fost de greu şi ce fac în prezent. Dacă dorim să reducem numărul dependenţilor de droguri trebuie să folosim toate pârghiile: de informare prin diverse modalităţi (panouri, conferinţe, expuneri, filme); focus-grupuri, etc.