Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Mari români și invențiile lor. Despre Victor Babeș, la mall Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Mari români și invențiile lor. Despre Victor Babeș, la mall Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Mari români și invențiile lor. Despre Victor Babeș, la mall
Joi, 20 sep 2018      20:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

APMGR: Peste un milion de bolnavi riscă să rămână fără medicamente generice

29 mai 2018    

 Președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Adrian Grecu, atrage atenția că sute de medicamente generice ieftine vor dispărea până la finalul anului, iar sute de mii de pacienți români vor avea de suferit. Producătorii de medicamente spun că nu mai pot susține un consum mare de medicamente generice ieftine în condițiile în care bugetul medicamentelor a rămas cel de acum 6 ani, iar taxa clawback a crescut an de an.

 
„La un medicament care costă 5 lei la preț de producător, clawback-ul actual, dacă medicamentul este compensat 100%, este 1,7 lei. Deci un producător care face medicamentul și îl vinde la 5 lei, 1,7 lei trebuie să-i înapoieze statului. Dacă costul de producție e în zona acelei valori, sigur că nu putem să știm costurile fiecărui produs în parte și fiecărui jucător din piață, dar dacă este în zona respectivă vă dați seama că asta înseamnă că producătorul nu mai produce medicamentul într-un mod rentabil și decide să-l retragă. Trebuie să aveți în vedere că acest clawback a crescut de-a lungul timpului. Acest 1,7 e pe baza ultimului per raportat, acea depășire peste 1,5 miliarde de lei pe trimestru.Pe trendul actual, noi credem că o să ajungă  din păcate la 30% la finalul anului, care înseamnă 42% impact pe un produs de 5 lei, deci se trece de 2 lei, bani pe care producătorul trebuie să-i înapoieze statului, în condițiile în care această creștere este determinată de producerea de molecule noi”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro, Adrian Grecu, preşedinte APMGR.
 
Producătorii de medicamente propun o taxă clawback diferențiată, în funcție de medicamente. Astfel, medicamentele generice care costă în prezent 20 de lei să nu mai aibă taxă clawback. O altă soluție propusă este ca medicamentele generice noi să nu mai plătească deloc taxa clawback.
 
Totodată, producătorii de medicamente spun că vor încerca să convingă Ministerul Sănătății și autoritățile medicale că mecanismul actual de stabilire a prețului la medicamente generice nu este cel mai corect.
 
Potrivit estimărilor producătorilor de medicamete, taxa clawback va ajunge la 30% până la sfârșitul anului. Acest lucru ar însemna că, pentru medicamentele sub 25 de lei, impactul taxei în prețul de producător ar ajunge la 42%.

 
Sanatateatv.ro