Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      13:41
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Biotehnologia si medicamentele biologice salveaza vieti

26 iulie 2016    

 Biotehnologia și medicamentele biologice au schimbat și continuă să schimbe fundamental destinul pacienților cu boli grave, precum cancerul, diabetul, hemofilia, poliartrita reumatoidă, infarctul miocardic sau bolile inflamatorii intestinale.

 
Spre deosebire de medicamentele convenționale, care sunt molecule mici, ușor de pus în comprimate și înghițite, medicamentele biologice cresc în culturi celulare, într-un bioreactor, fiind apoi purificate. Sunt necesare cel puțin 250 de teste pentru producerea unui medicament biologic, iar administrarea se realizează prin injecție sau prin perfuzie.
Medicamentele convenționale sunt molecule ușor de copiat. După pierderea patentului, copiile medicamentelor convenționale intră pe piață sub numele de medicamente generice. Complexitatea procesului de biotehnologie face foarte dificilă obținerea unor copii exacte ale moleculelor biologice. După expirarea patentului, copia unui medicament biologic intră pe piață sub denumirea de medicamente biosimilare.
 
Doar medicul este în măsură să decidă substituția medicamentoasă, în cazul medicamentelor biologice, în baza unor ghiduri terapeutice. Substituția nu se poate face de către farmacist, așa cum se întâmplă în cazul medicamentelor convenționale, obținute prin sinteză chimică.
 
În România este nevoie de creșterea nivelului de informare asupra biotehnologiei și a medicamentelor biologice, în cadrul tuturor factorilor implicați. De asemenea, este necesar accesul pe lista medicamentelor compensate în ritm accelerat pentru medicamentele biologice, care își demonstrează valoarea în studiile clinice.