Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      13:43
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Companiile farmaceutice contestă criteriile de delistare a 21 de molecule

02 februarie 2015    

Companiile producătoare de medicamente generice din România contestă criteriile de delistare a celor 21 de molecule, prevăzute în proiectul de lege aflat în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătății.

„Pentru producatorii de generice propunerile de delistare, aflată azi în dezbatere publică,  aduce două probleme. Nu punem la îndoială drepturile autorităților de a evalua lista de medicamente compensate. Considerăm că este foarte important ca aceasta să se facă după criterii transparente, cunoscute, și care să nu pună în pericol accesul pacienților la tratament. În acest moment lista cuprinde cel puțin un medicament care odată scos de pe lista de compensate nu ar mai avea un alt înlocuitor în lista de compensate,  iar pe de altă parte sunt 2 sau 3 propuneri care nu respectă criteriile din legislatia privind evaluarea tehnologiilor medicale. Nu avem nicio problemă de principiu a evaluarii și eventual a delistării moleculelor care nu-si mai găsesc locul în listă fie din cauza prețului fie din cauza eficienței clinice scăzute, dar în acest moment consider că nu se respectă exact și total pe de-o parte criteriile de HTA și pe de altă parte considerăm că ar fi normal că atunci când este scos un medicament din listă pacienții să poată să găsească un înlocuitor compensat la acelasi nivel”, a declarat Laurențiu Mihai, director executiv Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România.
 
Scoaterea  celor 21 de molecule de pe lista de medicamente compensate și gratuite ar aduce economii importante la bugetul FNUASS, în valoarea de aproximativ 200 milioane de lei, după cum a declarat Marius Savu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.
 
Mare parte dintre moleculele delistate vor avea alternative pe noua listă de medicamente compensate și gratuite, astfel încât pacienții să beneficieze de tratament în continuare.
 
Lista finală a moleculelor ce urmează a fi delistate va fi finalizată în cursul lunii februarie 2015.