Info SănătateaTV.ro: Program european pentru aplicatii inovatoare in sanatate (P) Importanta recunoasterii profesiei de podiatru in Romania Tratamentul ca loterie Program european pentru aplicatii inovatoare in sanatate (P) Importanta recunoasterii profesiei de podiatru in Romania Tratamentul ca loterie Program european pentru aplicatii inovatoare in sanatate (P) Importanta recunoasterii profesiei de podiatru in Romania Tratamentul ca loterie
Vineri, 17 aug 2018      09:09
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Conf. univ. dr. Alexandru Rafila: Infecția cu pertussis reprezintă cu siguranță o problemă de sănătate publică

11 februarie 2015    

Infecția cu Bordetella pertussis este o adevărată problemă de sănătate publică. Ea apare în special la copii și la nou-născuți și se transmite cu ușurință de la o persoană la altă. În acest caz, măsura principală de prevenire a infecției este vaccinarea copiilor și a adolescenților.

Infecția cu pertussis reprezintă cu singuranță o problemă de sănătate publică fapt relevat de numeroasele cazuri care se înregistrează în multe țări europene și Statele Unite. La noi din nefericire supravegherea acestei infecții nu este la nivelul la care ne-am așteptat și în acest sens ne-am gândit să facem ceva astfel încât acest lucru să se schimbe. Aceasta înseamnă că trebuie să se schimbe abordarea din punct de vedere al diagnosticului de laborator, trebuie cu siguranță îmbunătățit și ne-am gandit la elaborarea unui altgoritm de diagnostic care să aducă toate cazurile înregistrate de tuse convulsivă pe de-o parte, iar pe de altă parte ne gândim să extindem posibilitatea de vaccinare și către grupele de vârstă mai mari, la copii, la adolescenți și chiar la adulți pentru că din păcate deocamdată statusul imun al populației pe care îl cunoșteam în urmă cu 10-20 de ani și este posibilă reîmbolnăvirea și lucrul acesta este semnalat tot mai frecvent în foarte multe țări și cu siguranță noi nu suntem o excepție”, a declarat conf. univ. dr. Alexandru Rafila, președinte Societatea Română de Microbiologie.
 
O măsură importantă în prevenirea tusei convulsive ar fi și vaccinarea adulților, mai ales că de multe ori mamele sunt cele care transmit infecția copiilor.
 
Declarațiile au fost făcute în cadrul Simpozionului „Vaccinul Acelular Pertusis”, desfășurat în perioada 29-30 ianuarie 2015, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”. La eveniment au participat peste 70 de medici din specialitățile microbiologie, epidemiologie, pediatrie, boli infecțioase, sănătate publică și medicină de familie.

 
Sanatateatv.ro