Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      15:27
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Farmaciile nu își mai pot plăti datoriile către frunizori

06 august 2010    
Mii de pacienți din întreaga țară se află în situaţia de a nu-şi mai putea cumpăra medicamentele de care depinde viața lor din cauză că farmaciile nu le mai au pur și simplu pe stoc. La această situație s-a ajuns după ce furnizorii de medicamente au refuzat să mai aprovizioneze unitățile farmaceutice cu datorii. În aceste condiții, bolnavii sunt plimbați de la o farmacie la alta pentru a-și putea cumpăra medicamentele.
 
Dr.farm.spec. Ioana Cacovean, preşedintele Patronatelor Farmaciştilor din România (PFDR), a declarat, pentru SănătateaTV, că datoriile farmaciilor nu se pot plăti din mai multe cauze. Pe de-o parte, spune dr.farm.spec. Ioana Cacovean, farmaciile aveau adaos zero, timp de ani de zile; de asemenea, foarte mulţi ani s-au înregistrat scăderi de preţuri la medicamente, iar relaţia producător - distribuitor- farmacie a determinat o relaxare a termenelor de plată către furnizori, explică dr.farm.spec. Ioana Cacovean.
 
“Practicarea unor termene de plată relaxate a determinat un randament scăzut al farmaciilor, dar şi al întregului lanţ de distribuţie a medicamentelor, şi, în acest fel, am ajuns să vorbim de foarte multe medicamente şi, din păcate, de puţină sănătate”, ne-a declarat dr.farm.spec. Ioana Cacovean.
 
O altă cauză a acumulării datoriilor de către farmacii, ne spune dr.farm.spec. Ioana Cacovean, este nivelul preţurilor impuse de Ministerul Sănătăţii, fapt ce a determinat ca importatorii de medicamente să ajungă doar să tranziteze România, pentru a ajunge în exterior. Acest lucru, susţine dr.farm.spec. Ioana Cacovean, a făcut din România o piaţă în care se poate negocia uşor cu lanţurile de farmacii şi, de aceea, nu există niciun interes în deblocarea sistemului.
 
În aceeași incapacitate de funcționare se află și furnizorii de produse medicale.
 
Mihnea Ioan Grecu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Produse Medicale din România (AFPM), a declarat, pentru SănătateaTV, că asociaţia se află în incapacitatea de a-şi plăti datoriile către furnizorii externi şi , totodată, în imposibilitatea să-şi achite marfa în vamă, din cauza neplăţii datoriilor spitalelor către AFPM. Acest lucru, susţine Mihnea Ioan Grecu, conduce la griparea întregului sistem sanitar, din punct de vedere al livrărilor de produse medicale.
 
Potrivit lui Mihnea Ioan Grecu, motivul pentru care situaţia a degenerat astfel îl constituie perpetuarea, de la an la an, a întârzierilor plăţilor spitalelor către furnizorii lor. Aşa se face ca, în prezent, membrii AFPM nu au mai încasat plăţi, pentru produsele livrate, de la începutul anului 2008, spune Ioan Mihnea Grecu. “Din ultimele statistici realizate la începutul lunii mai, în acest an, spitalele au acumulat datorii de aproximativ 120 de milioane de euro”, ne-a declarat Mihnea Ioan Grecu. Domnia sa atrage atenţia că de la acea dată (mai 2010), datoriile au crescut din cauza scadenţelor depăşite.
 
Efectele acestui dezastru financiar sunt multiple, ne arată Mihnea Ioan Grecu. “În primul rând, pacientul nu mai are acces la actul medical şi nu îşi mai poate face analize din cauza lipsei produselor medicale, pe care pacientul ar trebui să le cumpere”, a explicat Mihnea Ioan Grecu. Pe de altă parte, aceste datorii neplătite au determinat retragerea a 36 de firme furnizoare de produse medicale, din cele 56 câte existau în anul 2009, a completat Mihnea Ioan Grecu.