Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      10:00
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Legea antifumat, singura solutie impotriva fumatului - cauza a mii de decese anual

09 octombrie 2015    
Societatea Română de Pneumologie a atras atenţia asupra pericolelor pe care le poate cauza fumatul, în cadrul unui demers în premieră, ce a adus laolaltă importanți formatori de opinie din sfera pneumologiei, cardiologiei, profesioniști în sănătate publică, reprezentanți ai autorităților, ai societății civile şi jurnaliști.
 
„Singura soluție de protecție a populație rămâne ca toate spațiile publice să fie fără fumat. Noi insistăm și pentru a nu se mai fuma în taxiuri. La aceste lucruri se grefează și alte metode de educație pentru părinții actuali și viitori, în special gravide. Și, bineînțeles, este o metodă de a corecta poluarea indoor și outdoor de care se vorbește foarte mult”, a declarat prof. univ. dr. Florin Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie.
 
Aproximativ 65% dintre români mor din cauza bolilor cardiovasculare. Iar fumatul este principalul factor de risc atunci când vine vorba de infarct miocardic la tineri sau cancer pulmonar, a declarat dr. Gabriel Tatu Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, prezent la eveniment. Mai mult, acesta a precizat că  fumătorii mor cu aproximativ 10-15 ani înaintea celor care nu fumează. "Vârsta arterelor celor care fumează este cu 10-15 ani mai mare decât vârsta arterelor celor care au aceeași vârstă biologică, dar care nu fumează", a afirmat medicul cardiolog.
 
În acelaşi context, președintele Societății Române de Hipertensiune Arterială, prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, a susţinut că de cele mai multe ori hipertensiunea arterială se asociază cu fumatul atunci când vine vorba de cauza deceselor cardiovasculare.
 
„Vârsta persoanelor care fac infarct coboară sub 30 de ani. Şi vârsta celor care suferă un accident vascular a scăzut foarte mult. Una dintre cauzele importante este fumatul timpuriu, de la vârsta de 9-10 ani, care din păcate nu mai este o excepţie”, a mai declarat dr. Dorobanţu.
 
Nu numai fumatul activ omoară oameni, ci şi cel pasiv. Considerat cancerigen încă din  anul 1992, statul în fumul de ţigară provoacă anual peste 3000 de decese. Singura speranţă a României este acum legea antifumat în spaţiile publice închise si alinierea la normele europene.
 
Potrivit prof. univ. dr. Alexandru Rafila, membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivelul OMS există un plan de acțiune până în anul 2025 în ceea ce privește reducerea bolilor netransmisibile, care prevede și o reducere a prevalenței fumatului în regiunea europeană a OMS cu 30%.
 
Concluziile specialiştilor au condus la necesitatea unui cadru legislativ, care nu numai să existe, dar şi să fie aplicat. Conform deputatului Aurelia Cristea,iniţiativa legislativă ce există în Parlament privind fumatul, urmează să fie pusă pe ordinea de zi. Mai mult, potrivit acesteia, pe data de 20 noiembrie 2015, legea împotriva fumatului în spaţii publice închise ar putea fi promulgată şi în România.
 
Pe lângă cadrul legislativ, însă pentru a se reduce substanţial numărul de fumători,legea antifumat trebuie să fie completată depachete educaţionale, taxe mai mari pentru producătorii de ţigări şi pictograme sugestive, a conchis prof. univ. dr. Florin Mihălțan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.