Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      22:24
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Rosuvastatina reduce cu 25% colesterolul și nu are efecte secundare

23 iulie 2010    
Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis, a lansat medicamentul Rosucard, primul generic de rosuvastatină de pe piaţa românească. Tratamentul cu rosuvastatină se adresează persoanelor cu hipercolesterolemie, inclusiv celor diagnosticate cu ateroscleroză în fază precoce sau avansată. Considerată drept cea mai puternică statină, rosuvastatina are o eficacitate terapeutică dovedită în timp, printr-un program larg de studii. Dupa 6 săptămâni de tratament, până la 80% dintre pacienţi au atins ţintele terapeutice recomandate de Ghidul European de prevenţie a bolilor cardiovasculare.
 
Nivelul crescut al colesterolului reprezintă un factor major şi independent de risc cardiovascular, de aceea managementul dislipidemiei este una din măsurile obligatorii recomandate de ghidurile de specialitate pentru reducerea riscului de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare. S-a observat că la o reducere cu 25% a nivelului colesterolului total, mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare poate scădea cu 42% şi probabilitatea unui eveniment cardiac cu 34%.
 
Prof.univ.dr.  Nicoale Hâncu, diabetolog la Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj, a declarat,  pentru SănătateaTV,  că rosuvastatina este un produs revoluţionar  pe piaţa din România. Potrivit Prof.univ.dr.  Nicoale Hâncu, diabetul reprezintă primul factor în declanşarea bolilor cardiovasculare. Dar cea mai relevantă cauză , spune domnia sa, este colesterolul. Aici intervine rolul statinelor care scad acest colesterol şi combat placa de ateroslceroză. 
 
Întrebat dacă statinele, în genere rosuvastatina, au vreun efect secundar, Prof.univ.dr.  Nicoale Hâncu ne-a explicat că doar persoanelor cu afecţiuni renale sau hepatice severe nu li se pot prescrie rosuvastatina. 
 
Rosuvastatina este considerată cea mai eficientă statină şi promite să reducă colesterolul cu 25 %. O astfel de reducere poate scădea mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare cu 42% şi probabilitatea unui eveniment cardiac cu 42%.