Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      13:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

(P) Societatea de Neuropatie Diabetica, prezenta la Congresul Neurologilor si Neurochirurgilor din Republica Moldova

09 octombrie 2017    

Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab a fost prezentă, şi în 2017, la cel de-al VI-a Congres Naţional al Neurologilor şi Neurochirurgilor din Republica Moldova, desfăşurat în perioada 2-5 octombrie la Chişinău, cu o sesiune dedicată neuropatiei diabetice. Importanţa diagnosticului precoce al neuropatiei diabetice, tratamentul corespunzător al acestei complicaţii severe a diabetului zaharat, implicaţiile bolii, dar şi noile metode de diagnostic au fost temele principale aduse în atenţia participanţilor de specialiştii români, diabetologi şi neurologi.

 

 „Întotdeauna a  existat o foarte bună colaborare între profesioniştii implicaţi în neuropatia diabetică din România şi din Republica Moldova. (...) Pornind de la faptul că pacienţii cu diabet zaharat prezintă, într-o proporţie foarte mare, această complicaţie cronică, respectiv neuropatia diabetică, studiile din ţara noastră arătând că 65% din pacienţii cu diabet zaharat prezintă şi neuropatie diabetică, o abordare multidisciplinară, neurolog-diabetolog, devine extrem de importantă în scopul diagnosticului cât mai precoce al acestei complicaţii, iar ulterior al monitorizării. Iar asta pentru că, aşa cum ştim cu toţii, neuropatia diabetică reprezintă una din cauzele cele mai importante de amputaţie”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, preşedinte Societatea de Neuropatie Diabetică.
 
Acad. Stanislav Groppa, Academia de Ştiinţe din Moldova: „Aproximativ 10% din cetăţeni au hiperglicemie”
 
Aducerea la zi a tuturor informaţiilor legate de neuropatia diabetică şi schimbul de experienţă au reprezentat elemente esenţiale şi pentru specialiştii din Republica Moldova, incidenţa şi prevalenţa neuropatiei diabetice indicând procente mari şi aici.
 
 „Acest simpozion vine să aprofundeze cunoştinţele. Acest simpozion vine cu recomandări practice pentru medici şi pentru populaţie. (...) Problema neuropatiei, integral, este o problemă majoră, frecvent întâlnită în clinică, care necesită un diagnostic diferenţial, aplicarea unor strategii bine puse la punct în depedenţă de cauză. Şi, cu părere de rău, polineuropatia sau neuropatia diabetică este foarte frecvent întâlnită nu numai în populaţia Republicii Moldova. Dar în populaţia Republicii Moldova este una frecvent depistată. Noi finalizăm acum cercetări epidemiologice la nivelul populaţiei aşa numite sănătoase. Am depistat că aproximativ 10% din cetăţeni au o hiperglicemie. Acesta este produsul cel mai important care ne vorbeşte despre necesitatea diagnosticului, cu stabilirea diagnosticului de diabet, iar pe de altă parte cu aprecierea prezenţei sau a absenţei simptomelor de polineuropatie”, a menţionat acad. Stanislav Groppa, Academia de Ştiinţe din Moldova.
 
Noi metode de diagnostic prezentate în cadrul sesiunii dedicate neuropatiei diabetice
 
Potrivit prof. univ. dr. Vitalie Lisnic, preşedintele Societăţii Neurologilor din Republica Moldova, domeniul neuropatiei diabetice se dezvoltă foarte repede, fapt care face ca sesiunea dedicată acestei patologii să fie cu atât mai binevenită. În cadrul sesiunii au fost prezentate pe lângă noţiunile teoretice, pe lângă informaţiile de ultimă oră şi noi metode de diagnostic.
 
Interdisciplinaritatea, mesajul cheie transmis de toţi specialiştii participanţi la sesiune
 
Interdisciplinaritatea reprezintă un element esenţial în abordarea pacientului cu neuropatie diabetică, acest lucru favorizând un diagnostic precoce, un tratament corespunzător şi o creştere a calităţii vieţii persoanelor cu neuropatie diabetică.
 
 „Trebuie să promovăm tot timpul acest concept de interdisciplinaritate. Mesajul nostru acesta a fost”, a precizat dr. Tudor Lupescu, vicepreşedinte Societatea de Neuropatie Diabetică.
 
Lucrul în echipă este susţinut şi de prof. univ. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, care este de părere că nu se poate realiza nimic favorabil pentru pacient în afara unei colaborări extrem de bine organizate, dar şi de conf. univ. dr. Cristian Falup-Pecurariu, Universitatea Transilvania din Braşov, care încurajează ca alături de diabetologi, neurologi, să se alăture îngrijirii persoanelor cu neuropatie diabetică şi medicii de familie.
 
Simpozion susţinut de Societatea de Neuropatie Diabetică.
Material video realizat cu sprijinul Woewag Pharma.