Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      13:40
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Societatea Romana de Pneumologie a lansat campania „Astmul poate fi controlat”

11 mai 2016    
Societatea Română de Pneumologie a lansat proiectul ,,Astmul poate fi controlat”, ce marchează Ziua Mondială a Astmului. Campania atrage atenția asupra faptului că afecțiunea poate fi ţinută sub control în cazul în care pacienții respectă recomandările medicului şi se feresc de factorii de risc. Pe site-ul www.invingeastmul.ro aceștia au la dispoziţie un test de autoevaluare a controlului bolii și informații care să le vină în ajutor.
 
Astmul reprezintă o problemă de sănătate publică globală, care afectează mai mult de 300.000.000 de oameni din întreaga lume. Doar în Europa, 30.000.000 persoane suferă din cauza astmului, iar în Europa de Vest, o persoană moare din cauza acestei boli în fiecare oră. În România, se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri. Cu toate acestea, afecțiunea este deseori subdiagnosticată și subtratată, a explicat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.
 
La pacienţii cu astm, căile respiratorii se inflamează şi devin mult mai sensibile la schimbările de mediu. Afecțiunea se caracterizează prin probleme de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.
 
Spirometria este testul pentru depistarea astmului, care măsoară capacitatea pulmonară. În cadrul campaniei ce marchează Ziua Mondială a Astmului, persoanele cu simptome respiratorii sugestive și pacienții deja diagnosticași sunt încurajați să își testeze funcția pulmonară gratuit în București, în perioada 21-22.05.2016, înParcul Tineretului, între orele 9.30-16.30 (intrarea dinspre Cafeneaua Actorilor).