Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Sâmbătă, 26 mai 2018      12:16
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Test autoadministrabil pentru depistarea HIV, disponibil in farmaciile din Romania

08 noiembrie 2017    

Începând de astăzi, românii care au o bănuială că ar fi infectaţi cu virusul HIV îşi pot achiziţiona din farmacii testul autoadministrabil pentru depistarea HIV, România fiind a patra ţară europeană în care există o astfel de autotestare. Testul, care se eliberează fără prescripţie medicală, se face cu ajutorul unei picături de sânge din deget şi trebuie efectuat la cel puţin trei luni de la momentul în care persoana în cauză crede că a fost infectată, spun specialiştii.

 

„Este un test deosebit de important pentru orice persoană pentru a-şi cunoaşte statusul HIV. Altfel spus, ori de câte ori vorbim de cineva care are o bănuială în ceea ce priveşte infecţia cu HIV, atunci este bine ca această persoană să facă acest test. Odată făcut şi depistată o infecţie potenţială într-un stadiu precoce, se poate instaurara terapia specifică. Toate acestea fac ca acea persoană să ducă o viaţă absolut normală, asemănătoare cu a unei persoane care nu este infectată cu HIV. Deci este un test deosebit de benefic”, a declarat prof. univ. dr. Adrian STREINU CERCEL, manager Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.
 
Specialiştii recomandă persoanelor afectate ca în cazul în care testul este pozitiv să se prezinte în cel mai scurt timp fie la medicul de familie fie la specialistul în boli infecţioase pentru confirmarea diagnosticului, stabilirea stadiului infecţiei şi instaurarea terapiei specifice.