Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      02:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Cancerul de prostată – tratament şi factori de risc

21 septembrie 2009    

 

250 de bărbaţi mor zilnic în Europa ca urmare a cancerului de prostată.
Cancerul de prostată are multipli factori de risc, dintre aceştia putând menţiona factorii genetici, factorii hormonali şi factorii alimentari.
Cancerul de prostată poate fi determinat genetic atunci când în familie există rude care au avut această afecţiune. Există un risc dublu de a dezvolta cancer la rudele de gradul 1. De asemenea, dacă doi-trei membri ai familiei au avut cancer de prostată, riscul este amplificat de 15 ori. În screeningul pacienţilor limita de vârstă a scăzut de la 50 la 40 de ani. Astfel, toţi aceşti pacienţi sunt luaţi mai devreme sub observaţie”, a explicat dr. Cristian Surcel, medic specialist urolog, în cadrul I.C. Fundeni.
Cancerul de prostată poate fi determinat hormonal ca urmare a existenţei echilibrului între nivelul de androgeni şi cel de estrogen. Factorii alimentari care favorizează apariţia cancerului de prostată sunt grăsimile animale, dieta hiperproteică şi condimentele.
Factorii preventivi ai apariţiei cancerului de prostată sunt vitaminele, antioxidanţii, licopenele, izoflavonele şi ceaiul verde, factori a căror eficacitate a fost demonstrată printr-o serie de studii internaţionale.
Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbaţii de peste 60 de ani şi reprezintă a doua cauză de deces, incidenţa sa crescând cu vârsta.
Tratamentul cancerului de prostată poate fi realizat precoce deoarece cancerul de prostată se dezvoltă în special în zona periferică. Această dezvoltare periferică oferă urologului posibilitatea depistării timpurii a cancerului, prin intermediul tuseului rectal. Acest este motivul pentru care orice bărbat de peste 45-50 de ani trebuie să beneficieze de un tuşeu rectal.
Tratamentul cancerului de prostată este cel mai variat din oncologie. El poate consta în ţinerea sub observaţie a pacientului, realizarea unei prostatectomii radicale, a radioterapiei curative, a brahiterapiei, a tratamentului hormonal şi a tratamentului combinat.