Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      11:32
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Cancerul renal, o problemă de sănătate publică

12 mai 2010    

Cancerul renal este întâlnit mai des la persoanele între 50 şi 70 de ani, numărul bărbaţilor bolnavi fiind cu aproximativ 50% mai mare decât cel al femeilor, iar incidenţa creşte cu vârsta. Printre factorii care pot determina apariţia cancerului renal sunt: tutunul, cafeaua, inhalarea sau ingestia de metale grele, tulburări hormonale, obezitatea, dializa, consumul abuziv al anumitor medicamente, dar şi factori cu predispoziţie genetică.

Prezent la cel de-al XXVI-lea Congres Naţional de Urologie ROMURO 2010, Prof.Univ.Dr. Viorel Bucuraş, medic primar urolog Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, a spus că această formă de cancer este pe locul 4 în topul cauzelor de mortalitate prin cancer.

„Putem afirma cu siguranţă că acest cancer uro-genital reprezintă o problemă de sănătate publică”, a spus Prof.Univ.Dr. Viorel Bucuraş. Simptomele care însoţesc cancerul renal sunt: anemia, policitemia (număr crescut de hematii), hipertensiune arterială, hipoglicemia, hipercalcemie, ginecomastie, amenoree, febră, transpiraţii nocturne.

Unele cazuri de cancer renal sunt descoperite întâmplător în urma unui un examen ecografic sau investigaţii de laborator ca urmare a unei febre accentuate sau a unei infecţii ascociate sau a unei dureri care apare din cauza unui cheag care blochează ureterul. Evoluţia cancerului renal se află în legatură cu extensia procesului tumoral: extensie fixă locală - existenţa unei tumori mari, extensia venoasă - prezenţa unui varicocel drept recent apărut, invazia ganglionară, extensia generală - metastază voluminoasă în ficat. Evoluţia spontană a cancerului renal este imprevizibilă: uneori este rapid fatală (creşterea rapidă în volum a tumorii), alteori se poate întinde pe câţiva ani. Prof.Univ.Dr. Viorel Bucuraş a explicat şi cum pot recurge la un transplant renal bolnavii cărora li s-a înlăturat un rinichi ce a fost afectat de cancer renal.

Cancerul renal este de regulă unilateral. Doar unul dintre rinichi este extirpat în cazul afectării sale. Există însă o proporţie de cancere renale care sunt bilaterale. De asemenea, 2/10.000 de pacienţi au un singur rinichi congenital sau chirurgical. Aceşti pacienţi, dacă prezintă un cancer renal ajung să fie anefrici – fără rinichi. Dacă după cinci ani de la înlăturarea rinichiului bolnav nu apare nici o metastază, atunci se poate recurge la transplant renal. La noi în ţară, rata de succes a transplantului renal este comparativă cu cea a ţărilor din Uniunea Europeană”, a adăugat Prof.Univ.Dr. Viorel Bucuraş.