Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      22:10
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Incontinenţa urinară la femeie

08 iulie 2009    

Incontinenţa urinară poate fi de mai multe tipuri: incontinenţă urinară de efort, incontinenţă urinară prin imperiozitate, incontinenţă urinară mixtă - ultima fiind o combinare a simptomelor primelor două afecţiuni. “Într-un procent mic există şi alte tipuri de incontinenţă urinară. Este vorba despre incontinenţa urinară care apare ca urmare a unor defecte ale tractului urinar sau a unor anomalii congenitale cu care unii dintre noi se nasc”, ne explică dr. Călin Chibelean, medic primar urolog, la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal din cadrul I.C. Fundeni.

În urma unui studiu realizat în anul 2000, pe o populaţie de aproximativ 30.000 de respondenţi, s-a observat că incontinenţa urinară de efort este responsabilă de 50 la sută dintre cazurile de incontinenţă, iar cea mixtă de 33 la sută dintre cazuri.

Incontinenţă urinară este adesea tratată abia atunci când afecţiunea a evoluat, deoarece majoritatea femeilor plasează această boală pe seama evoluţiei normale cauzate de trecerea anilor.

Incontinenţă urinară este cauzată însă şi de alţi factori în afară de vârstă: de greutatea corporală, de rasă, precum şi de existenţa unor patologii la nivelul aparatului uro-genital feminin. Este vorba despre patologii precum cancerul, sarcina sau naşterea.

Tratamentul incontinenţei urinare de efort constă în primul rând în terapie comportamentală, apoi în tratament medicamentos, pentru ca în ultimă instanţă să se apeleze la tratament chirurgical. Terapia comportamentală constă în exerciţii fizice realizate sub monitorizarea unui kinetoterapeut. Terapia fizică trebuie urmată de fiecare lăuză după momentul naşterii.

“Tratamentul chirurgical al incontinenţei urinare este tot mai puţin invaziv, el putând fi aplicat cu succes chiar şi în cazurile în care incontinenţa urinară persistă de mai mulţi ani. În cazul în care incontinenţa urinară este asociată cu alte modificări la nivelul regiunii pelvine, precum prolapsul organelor genitale, pe lângă intervenţia chirurgicală de tratare a incontinenţei mai este nevoie şi de intervenţie chirurgicală pentru tratarea prolapsului”, a explicat dr. Călin Chibelean.