Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      09:56
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Sterilizarea masculina prin vasectomie

03 septembrie 2009    

Există mai multe proceduri prin care un cuplu poate evita o sarcină: administrarea de pilule contraceptive, folosirea prezervativului sau apelarea la dispozitive intrauterine.

Vasectomia este însă o altă metodă de contracepţie de care bărbaţii pot beneficia fără niciun risc asupra stării de sănătate. Un bărbat poate decide, împreună cu medicul, să recurgă la vasectomie ca procedură de sterilizare masculină.

Vasectomia este o procedură simplă, care durează aproximativ 15-20 de minute.

Vasectomia constă în realizarea a două incizii la nivelul scrotului, pe stânga şipe dreapta, urmate de izolarea vasului deferent. După ce vasul deferent este izolat acesta este secţionat. În continuarea urmează ligatura vasului deferent şi închiderea pielii.

Contracepţia masculină sub forma vasectomiei este o intervenţie foarte simplă, ce are riscuri minime. Coagulopatiile severe reprezintă singura contraindicaţie pentru o astfel de procedură.

Contracepţia masculină nu este însă la mare căutare în ţara noastră. În România foarte puţini bărbaţi apelează la vasectomie pentru sterilizare. Potrivit statisticilor, la Institutul Clinic Fundeni vin anual unu-doi bărbaţi, pentru a apela la vasectomie, deşi la nivel global se fac anual milioane de vasectomii.

Vasectomia nu afectează viaţa sexuală. De asemenea nu există dificultăţi în timpul actului sexual, performanţele rămânând aceleaşi. Post operator bărbaţii trebuie să aibă cinci zile fără efort fizic mare sau contact sexual. După aceste cinci zile bărbaţii pot avea contact sexual, însă trebuie avut în veder faptul că după vasectomie există o perioadă de trei luni când pacientul nu este complet steril, astfel că el trebuie să se protejeze în timpul actului sexual”, a explicat dr. Sebastian Voinea, medic primar urolog, I.C. Fundeni.

 Vezi şi: Vasovasostomia - operaţia de inversare a vasectomiei