Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Sâmbătă, 23 iun 2018      11:39
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Terapii moderne în tratamentul adenomului de prostată

26 mai 2010    

Adenomul de prostată reprezintă o importantă problemă de sănătate a societăţii contemporane, înregistrând o prevalenţă de circa 60% la bărbaţii de 61-70 de ani, de 70% la cei de 71-80 de ani şi de 80% la cei peste 80 de ani. Deşi benignă, această afecţiune cu evoluţie progresivă are un impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor, marcat prin simptomatologie urinară joasă de tip obstructiv şi iritativ. Specialiştii urologi apreciază că aproape patru milioane de bărbaţi din ţara noastră au probleme cu prostata, iar 75% dintre aceştia suferă de adenom de prostată.

Medicii spun că frecvenţa acestei boli creşte odată cu vârsta. „Dacă bărbaţii ar veni la control de la 45-50 de ani, din 6 în 6 luni, bineînţeles că ar descoperi adenomul într-o fază incipientă”, susţine prof. univ. dr. Petrişor Geavlete, şeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, din Bucureşti. Simptomatologia adenomului de prostată este deseori aceeaşi cu cea a cancerului de prostată. Bolnavul urinează des, mai ales în cursul nopţii, când bărbaţii se pot trezi de 3-4 ori, iar jetul de urină este slab sau întrerupt. Totodată, poate apărea şi urinarea cu sânge (hematuria) sau oprirea completă a urinării (retenţia), semne care îi sperie pe bărbaţi şi îi determină să ajungă la doctor. Retenţia completă sau acută de urină, atunci când bolnavul nu mai poate să urineze, este un semn final al evoluţiei adenomului de prostată. „Dacă pui diagnosticul în faze incipiente, cum se întâmplă în ţări civilizate, atunci tratamentul medicamentos poate să asigure bolnavului o viaţă bună, să-i stragneze boala, să urineze mai uşor, poate chiar să şi reducă volumul adenomului şi, astfel, să evite operaţia. Dar, la noi în ţară, majoritatea bolnavilor vin într-o fază târzie a bolii şi atunci eşti obligat să-l supui la o intervenţie chirurgicală”, avertizează prof. dr. Petrişor Geavlete.

Clinica de Urologie a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” Bucureşti a reuşit de-a lungul ultimilor ani să întemeieze o tradiţie în introducerea în premieră naţională a unor modalităţi de diagnostic şi tratament ultramoderne, minim invazive, cu impact semnificativ asupra prognosticului şi calităţii vieţii pacienţilor. În premieră naţională, la Clinica de Urologie a Spitalului „Sfântul Ioan” din Bucureşti, a fost introdusă o nouă modalitate de tratament a adenomului de prostată, vaporizarea cu plasmă prin abord endoscopic retrograd. Din punctul de vedere al timpului operator efectiv, procedura a înregistrat o eficacitate deosebită, fiind necesară o perioadă de aproximativ 30 de minute pentru vaporizarea completă a unor adenoame cu dimensiuni medii în jur de 50 cm3. Recuperarea postoperatorie este în majoritatea cazurilor extrem de rapidă, perioadă medie de spitalizare fiind de 48 de ore.