Dupa ce s-a inregistrat a treia saptamana consecutiva epidemica (in care numarul de cazuri depaseste cu mai mult de 20% estimarile specialistilor pentru perioada respectiva), Ministerul Sanatatii anunta ca in Romania este epidemie de gripa.

Activitatea gripala a avut o tendinta crescatoare, a evoluat cu intensitate inalta, cu extindere regionala in zona de sud a tarii si cu focare locale si cazuri sporadice in restul teritoriului. Specialistii MS apreciaza ca aceasta circulatie intensa se va mentine in luna februarie.

„Nu putem afirma, deocamdata, ca ne confruntam cu un sezon gripal mai sever decat sezonul precedent, ci ca s-a inregistrat un numar mai mare de decese mai devreme decat sezonul trecut. Diferenta este ca avem un numar mai mare de cazuri si un numar mai mare de cazuri confirmate clinic”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sanatatii.

De la inceputul sezonului si pana la 30 ianuarie, au fost inregistrate 56 de decese confirmate cu virus gripal. Toate decesele prin gripa din acest sezon s-au produs, pana acum, in luna ianuarie 2019 (primul caz comunicat a decedat la 1 ianuarie).

 

Masuri obligatorii pentru unitatile sanitare

 

Obiectivul MS in perioada urmatoare este reducerea numarului de cazuri severe si de decese cu gripa.

Masurile deja transmise de Ministerul Sanatatii catre unitatile din teritoriu sunt cele aplicabile in caz de epidemie. Ministrul sanatatii solicita limitarea accesului vizitatorilor in mod real (sic) in toate unitatile sanitare, in special in sectiile cu risc, refacerea urgenta a stocurilor de antivirale pentru tratamentul infectiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toti pacientii care prezinta tablou clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactii pacientilor internati, vaccinarea urgenta a personalului medical ramas nevaccinat, refacerea stocului de echipamente de protectie si utilizarea corespunzatoare a acestora, refacerea urgenta a stocurilor de antiseptice si dezinfectante, pentru asigurarea igienei riguroase a mainilor si suprafetelor.

Diferenta fata de situatia anterioara, in care aceleasi masuri fusesera recomandate de MS catre unitatile sanitare, este, conform Sorinei Pintea, ca acum ele devin obligatorii.

Institutul National de Sanatate Publica va reaminti unitatilor sanitare procedurile privind managementul contactilor, al focarelor si al cazurilor severe de gripa.

 

Vaccinarea ramane solutia pentru prevenirea imbolnavirilor

 

Aceasta gripa este in principal cauzata de o tulpina virala care da forme clinice usoare si medii si este inclusa in vaccinul din acest sezon, a aratat Pintea.

La randul sau, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals” Bucuresti, a explicat ca virusul gripal cu circulatie epidemica este A(H1N1), un virus care afecteaza predominant plamanul. Virusurile gripale de tip B au circulatie foarte limitata sezonul acesta, deci „nu ne asteptam sa avem multe encefalite”.

Mesajul specialistilor este ca vaccinarea ramane solutia pentru prevenirea imbolnavirilor. Din cele 1.300.000 de doze achizitionate de MS pentru populatia din grupele de risc, fusesera vaccinate 1.287.250 de persoane pana la 29 ianuarie. MS a comandat, suplimentar, 30.000 de vaccinuri, care vor fi distribuite in tara incepand din 31 ianuarie, catre directiile de sanatate publica care au solicitate doze suplimentare.

Sorina Pintea a explicat de ce numarul de vaccinuri achizitionate de MS a fost mai mic decat numarul de persoane din grupurile la risc, care au indicatie pentru administrarea gratuita a vaccinului. Astfel, s-a facut o centralizare a necesarului de vaccinuri pe baza estimarilor transmise de directiile de sanatate publica, care, la randul lor, au contorizat numarul de persoane care si-au exprimat din timp dorinta de a se vaccina antigripal, dat fiind ca aceasta imunizare este optionala.

 

Recomandari pentru populatie

 

„Nu este cazul sa ne panicam”, a declarat Sorina Pintea. Trebuie sa aplicam masurile pe care le-am comunicat de la inceputul sezonului gripal, a aratat aceasta.

Masurile recomandate pentru populatia generala sunt urmatoarele:

  • consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa; acesta poate stabili indicatia pentru spitalizare;
  • izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;
  • respectarea etichetei tusei si stranutului;
  • igiena adecvata a mainilor;
  • purtarea echipamentului de protectie adecvat;
  • continuarea vaccinarii antigripale.

Problema principala, dupa Adrian Streinu-Cercel, este igiena personala: „apa si sapunul sunt sfinte”. Medicul infectionist a explicat si cum trebuie purtata masca de protectie, pentru a proteja impotriva transmiterii virusului.

 

Precizari necesare

 

„Nu se pune problema carantinei, trebuie evitata utilizarea acestui termen”, a declarat dr. Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP. „Vorbim, de fapt, de limitarea accesului vizitatorilor in spitale”, a precizat medicul epidemiolog, completand ca: „Suntem intr-o situatie normala pentru sezonul gripal”.

Adriana Pistol a clarificat o confuzie facuta adesea in presa: epidemia nu se declara, ci se constata. Datele statistice arata ca, de trei saptamani, numarul cazurilor de imbolnavire este mai mare decat nivelul asteptat. Aceasta este definitia epidemiei. in acest sezon este particular faptul ca epidemia de gripa a fost constatata mai repede decat se asteptau specialistii.

Și Sorina Pintea a precizat ca nu toate spitalele raportasera corect cazurile de gripa diagnosticate clinic, dar ca au fost refacute aceste raportari. „Vor fi sanctionati cei care nu raporteaza corect”, a aratat oficialul.

Ministrul sanatatii isi exprima speranta ca vacanta scolara va influenta in bine evolutia epidemiei de gripa, cu conditia ca, in aceasta perioada, copiii sa evite colectivitatile.

Inspectoratele scolare impreuna cu directiile de sanatate publica pot lua decizia suspendarii cursurilor acolo unde absenteismul depaseste 20%, la clasa sau in scoala. Masurile trebuie luate in functie de situatia din teren.