Cei care decid să se antreneze ar trebui să consulte un nutriționist și să-și evalueze condiția fizică înainte de a lua orice supliment nutritiv.

Nutriționistul Șerban Damian a vorbit într-un interviu pentru SănătateaTV.ro despre suplimente nutritive și despre cum trebuie folosite de cei care merg la sala de sport.

 

Mulți dintre cei care merg la sală consumă suplimente nutritive pentru a-și crește masa musculară. Când este recomandat să luăm astfel de suplimente nutritive?

La orice fel de recomandare nutrițională, mai ales atunci când vine vorba de produse specifice domeniului sportiv, e bine ca recomandarea să vină din partea unei persoane competente, care cunoaște produsul și are o abordare globală. Nu e suficient să zici mă duc la sală, trag și eu un pic de fiare, iau niște proteină și aia e. Trebuie să privești în ansamblu problema. Să îi analizezi omului alimentația, să vezi dacă nu cumva este suficient. S-ar putea ca acesta să nu aibă nevoie de suplimente nutritive care să-i completeze alimentația. Dacă are nevoie, atunci trebuie să știi în ce doze, în ce momente se recomandă, să-i poți da un produs de bună calitate și să-i monitorizezi creșterea în așa fel încât să fie o evoluție corectă. Asta provine din știința care se numește nutriție sportivă, care este o competență căpătată prin studiu, nu oricine și nu așa, te trezești peste noapte că poți să dai un sfat sau să știi dintr-o dată totul. Trebuie să ai în spate niște studii.

 

Cine are nevoie de suplimente nutritive?

Ele intră conform legislației în zona alimentară, nu sunt medicamente. Așa se numesc: suplimente alimentare, suplimentează alimentația. Nu intră în registrul de medicamente, ci în zona de alimente cu destinație specială, destinația specială fiind sportivii, dacă vorbim de produse pentru sportivi. Altele sunt pentru publicul general – să zicem vitamine, minerale, antioxidanți și așa mai departe. Ce alegi, cât alegi, cât consumi trebuie bine dozat. Nu neapărat că ar exista niște riscuri imediate, dar până la urmă nu are sens să dai niște bani și să nu obții niște rezultate sau să-i arunci pur și simplu pe niște produse care nu-ți folosesc.

 

În calitate de nutriționist, recomandați folosirea de suplimente?

Da, sigur că da. Partea de suplimente nutritive este importantă în nutriția sportivă. Trebuie să înțelegem faptul că în cazul unui sportiv – mai ales sportiv de performanță – nevoile sunt cu totul altele sau diferite față de ale omului obișnuit. Una e să faci cinci ore de efort pe zi –  cum se întâmplă în cazul unul ciclist – sau pur și simplu un antrenament intens, ca în jocurile de echipă. Ai nevoie de susținere suplimentară față de alimentația obișnuită. Și plus de asta suplimentele nutritive pot să vină cu nutrienți în momente-cheie, adică imediat după antrenamente. Până ajungi tu să mănânci masa de prânz, poți să folosești un supliment nutritiv imediat după antrenamente, care să te ajute la partea de refacere. Dacă e cald sau te deshidratezi, iei un supliment cu electroliți. Sau în timpul antrenamentului sau al concursului vii cu suplimente care conțin carbohidrați. Există tactici care îi ajută pe sportivi. Pe de altă parte, există o mulțime de suplimente nutritive fără niciun efect care se vând pur și simplu pentru că e o piață liberă.

 

Ce trebuie să fac dacă nu pot apela la un nutriționist, dar vreau sa mă antrenez și, eventual, să folosesc suplimente alimentare care să mă ajute să slăbesc sau să cresc masa musculară?

Dacă nu vii neapărat la un nutriționist, e bine să știi că mulți dintre antrenorii și instructorii din săli, care în zilele noastre trebuie să urmeze o școală, au niște cunoștințe de bază, au mai citit și atunci au un nivel de competență în a sfătui clienții sălilor respective. Au și ei un cuvânt de spus. Oricum e mai bine să te adresezi unui instructor, care a trecut totuși printr-un curs de pregătire, decât a lua de capul tău și să nu știi nimic de zona respectivă. Pentru că realitatea este că nutriționiștii – mai ales pe zona de nutriție sportivă – sunt foarte puțini, antrenorii sunt mult mai mulți și atunci ei sunt prima linie de sfătuire, de consiliere pe partea asta pentru cei care ajung la sală și iau primul contact cu antrenamentul.

Ultimul update: 15 decembrie 2018

SănătateaTV.ro